Начало Спорт Влез във форма Упражнения Йога Лесна йога за облекчаване симптомите на предменструален синдром

Лесна йога за облекчаване симптомите на предменструален синдром

Лесна йога за облекчаване симптомите на предменструален синдром - изображение

ПМС или предменструален синдром е съвкупност от симптоми, които милиони жени усещат в т.нар. лутеална фаза от месечния си цикъл. Тази фаза е изключително трудна за жените – физически и психически.

Подуването на корема, главоболието, спазмите, неконтролируемия глад, тревожността и спадът в настроението са последните неща, които ви подканват към упражнения и тесни клинове, нали? Но истината е, че именно движението и релаксацията са нещата, които ще ви помогнат да преминете по-леко през този период. Така че, вместо да посягате към купа със сладки изкушения, развийте йога постелката си и следвайте тази проста рутина, с която ще победите симптомите на ПМС.

Йога и нейните асани (пози) прилагат правилния натиск върху определени органи, като същевременно позволяват контролирано дишане и мисъл. Това успокоява нервите, подобрява настроението ви и ви прави по-щастливи – все неща, от които се нуждаете.

 Кръгови движения на врата

Настанете се удобно в поза Лотос и започнете кръгови движения във врата първо на едната страна, а после на другата. Кръговите движения на врата са чудесен начин да се отпуснете и да загреете преди йога практиката. Започнете като поеме дълбоко дъх и завъртите главата си в едната посока. Отпуснете мускулите на лицето и челюстта си, поемайки дълбоко дъх. Издишвайки, завъртете главата си в обратна посока.

Пози котка — крава

Започнете на четири крака, колене под бедрата, ръце под раменете. Вдишвайки, приберете брадичката към гърдите, прибирайки таза. Извийте гърба като котка. Издишайте, повдигнете брадичката към тавана и се извийте назад в обратна посока. Повторете 10 пъти.

Завъртане на торса

Това е най-доброто движение за облекчаване болки в кръста и намаляване на спазмите.

Започнете в седнало положение с ръце на коленете си. Прехвърлете единия крак върху другия, допрете дланите в позиция "молитва"  и завъртете торса над кръстосания крак, използвайки лакътя като лост върху бедрото. Ангажирайте коремните мускули и издишайте. Задръжте, вдишвайки. Върнете се в изходна позиция, издишвайки. Сменете позицията с краката и повторете движението на другата страна. В тази поза главата, гърдите и торса се извъртат заедно, докато вдишвате дълбоко.

Поза Мост

Тази поза облекчава стреса в мускулите на гърба, както и тези на гръбначния стълб и врата. Тя също намалява стреса, тревожността и депресията, тъй като има успокояващ ефект върху мозъка.

Легнете по гръб и сгънете коленете си. Уверете се, че глезените и коленете ви са в права линия. Поставете ръцете си с дланите надолу от двете си страни. Вдишвайки, бавно повдигнете гърба (горната, средната и долната част на гърба) от пода, докато гърдите ви докоснат брадичката.

Дръжте бедрата си успоредни на пода. За да имате по-добра упора, може да сключите дланите на ръцете си заедно. Задръжте позата, придържайки ръцете, раменете и краката си плътно към пода.

По възможност задръжте позата за няколко минути (вдишвайки и издишвайки дълбоко). Издишайки, отпуснете тялото на пода в изходна позиция.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛюбопитноЛайфстайлСнимкиСпортИнтервютаБотаникаЗаведенияНовиниЛечения