Начало Спорт Влез във форма Тренировки и програми За мускулна маса Методи на тренировка

Методи на тренировка

Методи на тренировка - изображение

Във фитнеса и в културизма има методи, които са били изпитвани достатъчно дълго време, за да може да се твърди, че те помагат на всеки трениращ да постигне желаните от него резултати. Вижте най-подходящите от тях за начинаещи билдери:

Пирамида“ - той действа много добре при работата за мускулна маса. Същността на метода е следната – започвате с повече повторения в серията, с по-малко килограми. С всяка следваща намалявате бройката на повторенията и качвате килограмите. За да бъда по-ясен, ще ви дам пример. При вдигане на щанга от лежанка в три серии се започва със серия от 10 повторения с тежест 50 килограма (това е съвсем произволна тежест, която използвам за целта на примера за да ви стане ясно какво имам в предвид). В следващата серия правите 8 повторения с тежест 60 килограма, а завършващата серия е в 6 повторения с 65-70 килограма.

Този метод може да се прилага в работата за всяка мускулна група, това е силно препоръчително. Има и по-сложна вариация, наречена „Слизане от пирамидата“, но тя се прави, след като вече имате повече опит.

Изометрично напрежение“ - подобно на пирамидата и тази методика е предназначена за покачване на мускулна маса, а също така помага за по-добрата координация между мускулните влакна и нервната система. Самото напрежение се получава, като при движението, когато мускулът ви е най-концентриран да го задържите така 1 до 2 секунди. Ако почувствате изгаряне в мускулатурата, значи правите нещата правилно. Изометричното напрежение е най-добре приложимо при работа за триглавия мускул (трицепса)

Чийтинг“ - при него техниката на вдигане се променя, като целта е да се вдигнат повече килограми. Много често това се прави несъзнателно, особено от начинаещите билдери, които не са способни да вдигнат дадени килограми с чисто движение и използват например люлеене на тялото, засилване на ръката при тренировката за бицепс. Тук обаче говорим за умишлено правене на нечисти движения, за да се удари максимално мускула в края на серията, когато вече нямате сила за чисти движения. За много от трениращите, нечистите движения са грешка, която не води до никакви резултати, но изследванията показват, че от тях има много голяма полза. Те обаче не трябва да се правят от трениращите, които нямат достатъчно опит, тъй като има опасност да травмират ставите и сухожилията си. Препоръка към току що започващите заниманията във фитнес залата е да използват чийтинга:

  • Когато натрупат повече от 2 месеца стаж

  • Рядко, а не във всяка тренировка

  • Само като завършват последната си серия

  • Ако нямат сила да изпълнят чисто движение

  • Само в две – три повторения, но не повече.

Ако забележите, че правите чийтинг във всяко движение и не можете да изпълните упражнението чисто, това значи, че тежестта ви е идва в повече и трябва да я намалите.

Повторения с помощник – някой смятат, че от такъв тип упражнение няма полза, но няма голям културист и бодибилдър, който да не ги е прилагал в своята тренировка. Същността на самата методика е да се тренира с партньор, като вие правите повторенията сами до момента, в който нямате сила да направите движението. Тогава се намесва партньорът, който съвсем леко ви помага да направите още 2-3 повторения.

Шокиране на мускулите“ - когато правите едни и същи упражнения за определена мускулна група се получава момент, в който растежът се забавя или спира напълно. Затова е нужно периодично да променяте упражненията в тренировката си, което ще изненада мускулите и няма да им позволи да привикнат, тъй като те ще са под постоянен стрес и ще увеличават обема си. 

     

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниЗдравни съветиИсторияЛеченияНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайлКлинични пътекиСнимкиХранене при...