Начало Спорт Спортен дух Актуално в спорта България с 12 медала от Европейското първенство за трансплантирани във Финландия

България с 12 медала от Европейското първенство за трансплантирани във Финландия

България с 12 медала от Европейското първенство за трансплантирани във Финландия - изображение

12 медала, 5 от които златни, завоюваха четиримата български спортисти, участници в Европейското първенство за трансплантирани, което се провежда във Вантаа, Финландия. Страната ни се представя на най-големия спортен форум за хора с трансплантирани сърца, бял дроб или и двете от Мартин Настев (възрастова група 5-17 г.), Георги Пеев (35-44), Евгени Георгиев (45-54) и Огнян Ганчев (55-59). България е член на Европейската организация на трансплантираните сърце-бял дроб чрез „Алианс на трансплантираните и оперираните – АТО „Бъдеще за всички”.
Успехът на отбора ни може да стане и по-голям, тъй като в петък, 15 юли, Мартин Настев, Георги Пеев и Огнян Ганчев ще участват в състезанията по лека атлетика.
Спортисти от 24 държави участват в надпреварата на Европейското първенство, а общият брой на участниците е над 800 човека. Европейският шампионат се провежда на всеки две години, като тази година е за 16 пореден път. За втори път България взема участие в първенството, като за разлика от състезанието във Вилнюс преди две години, където имахме двама представители, тази година нашите състезатели са четирима.
През 2016 г. за първи път двете големи европейски организации за трансплантирани –EHLTC (European Heart and Lung Transplant Championships) и ETDSC (European Transplant and Dialysis Sports Championships ) - съвместно проведоха шампионатите на членовете си във Вантаа.
Участието на България стана възможно благодарение на спонсори и приятели на каузата за донорството.
Паралелно със спортните прояви се проведоха и семинари за изследователи и спортен симпозиум за трансплантирани, международен младежки кампус за трансплантирани деца и публични спортни мероприятия за всички. На дискусиите стана ясно, че в другите държави в Европа трансплантираните пациенти не доплащат имуносупресиращите медикаменти, както и всички останали лекарствени средства, необходими за тяхното възстановяване и поддържане.
Българският отбор се прибира на родна земя от супер успешното си представяне във Вантаа 2016 в събота, 16 юли 2016 г., в 18:20 ч. - терминал 2 - с полет от Берлин.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниЛайфстайлАнкетиЛюбопитноСоциални грижиСнимкиИсторияРецептиПатологияЛеченияНормативни актовеОрганизацииМедицински изследванияЗаведения