Начало Спорт Спортен дух Актуално в спорта Възроденото рали „Писта Стара Загора“ събра хиляди зрители

Възроденото рали „Писта Стара Загора“ събра хиляди зрители

Възроденото рали „Писта Стара Загора“ събра хиляди зрители - изображение

След 7-годишно прекъсване, „Писта Стара Загора“ отново стана част от националният рали шампионат. Около затвореният маршрут се събраха над 10000 зрители, които се насладиха на зрелищните надпревари.

publika-rali-pista-stara-zagora

Публиката бе подгряна от атрактивни дрифт изпълнения, преди рали пилотите да излязат на пистата.

Дрифт на писта Стара Загора

Състезанието бе в 3 класа – Спорт, Туринг и Макси, като всички пилоти се включиха в кампанията „Аз съм твоето бъдеще. Пази ме!“, която е в памет на Паоло и всички загинали деца в пътни инциденти.

В серия Спорт нямаше особена интрига, след като Стефан Панчугов с Хонда Сивик стана безапелационен победител.

panchugov

В серия Туринг се получи изключителна битка между Станислав Паришков с Опел Кадет и Ангел Григорчев с Рено Клио. В първия манш, Григорчев стартира много добре и въпреки повредата в артернатора, той успя да задържи до края лидерската си позиция. Във втория манш Клиото нямаше проблеми, но пък Кадета беше изключително бърз на правите. В завоите обаче Григорчев беше по-техничен и успя да измъкне победата.

grigorchev-vs-parishkov

Тази надпревара не премина без инцидент, след като във втория манш Деян Пешев с Хонда Сивик навлезе с по-голяма скорост в завоя след стартовата права, автомобилът му поднесе и той се удари в мантинелата край пистата. Пилотът се отърва без наранявания, но по Хондата имаше значителни щети.

katastrova-peshev

honda-peshev

В най-атрактивният клас – Макси, адреналинът се вдигна изключително много, както за пилотите, така и за публиката. Някои от автомобилите бяха с мощност над 700 конски сили, а скоростите, които се развиваха на пистата бяха много високи. Считаният за фаворит и спечелил полпозишън в съботната квалификация Константин Маршавелов не успя да стартира добре, след като получи повреда в своето Митсубиши Лансер Ево Х. Така се заформи изключителна битка между Илия Царски и Румен Дунев, оставила без дъх зрителите. След зрелищни изпреварвания, Румен Дунев спечели първия манш, а Царски остана втори.

dunev-vs-tzarski

Във вторият манш, в борбата за титлата се намеси и Пламен Камбуров, който изненада всички фаворити и финишира на първото място със своето Митсубиши Лансер Ево ІХ, изпреварвайки Илия Царски, който остана на второто място.

На „Писта Стара Загора“ бяха връчени и няколко индивидуални награди. Купата за „Най-млад състезател“ бе връчена на Дидо Монев, а за „Fair Play” бе дадена на Константин Маршавелов. „Купа на Кмета“ бе връчена на старозагореца Недялко Денев с Пежо 106, заради доброто представяне на пилота от града-домакин на третия кръг от националния рали шампионат.

Лади на Опел на

Статията подготви: Костадин Петров                            Фотограф: Пламен Георгиев

Още по темата:

4.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортОбразованиеСнимки