Начало Спорт Спортен дух Актуално в спорта Дамско рали Гълъбово 2018 – за жените с бензин в кръвта

Дамско рали Гълъбово 2018 – за жените с бензин в кръвта

Дамско рали Гълъбово 2018 – за жените с бензин в кръвта - изображение

Все повече жени показват на силния пол, че да управляваш автомобил не е само мъжка работа, а дамското рали, което се организира вече за шеста поредна година в град Гълъбово е доказателството. Надпреварата се прави по време на празника на града и с всяка изминала година участничките стават все повече, като през тази те бяха близо 30.

Тук няма класове, всяка дама участва с личния си автомобил и само уменията имат значение. Изпитанията, през които всяка състезателка трябва да премине за време са част от ежедневното шофиране и тук няма оправдания от типа „Трасето не ми е познато, затова не успях да завърша“. След старта, жените с „бензин в кръвта“ преминават през няколко етапа за демонстриране на уменията в шофирането: „лосов тест“ с конуси (т.нар. „Змейка“), паркиране в гараж напред, гараж назад, двойно преминаване на кръгово кръстовище и успоредно паркиране. Ето и схема на трасето:

 

Правилата бяха прости, за съборен конус се добавяха по 5 секунди към общото време, а за пропуснат елемент имаше +15 секунди. Пропускане на цяло препятствие водеше до дисквалификация.

Водещ на събитието беше Играта, като той непрестанно подклаждаше огъня в участничките. Те му отговаряха подобаващо за едно рали с „прекъсвач“.

Имаше и дами, които бяха по-скоро внимателни и се опитваха по-скоро да завършат без грешка, отколкото да търсят бързо време, но голяма част от състезателките наистина показаха, че са дошли на рали, а не са тръгнали на пазар с децата. Някои от автомобилите бяха доста впечатляващи, а имаше и такива с впечатляваща мощност.

Победителката Ивелина Георгиева, която бе и фаворит в състезанието на кмета на Гълъбово, управляваше Audi TT с над 200 к.с., като тя успя да премине трасето за впечатляващите 1 минута, 42 стотни и 81 хилядни.

Ивелина Георгиева - победител в Дамско рали Гълъбово

Въпреки това, всички дами бяха победители, като те получиха подобаващи награди – ваучери за козметични процедури, по 10 литра гориво, грамоти, тениски и шапки. Имаше и отличени за най-млада състезателка, състезател-ветеран, най-атрактивен състезател и други.

Важното е, че всички си тръгнаха с усмивка, а мъжете в публиката наистина бяха впечатлени, че и жените могат да бъдат добри зад волана.

 

От мястото на събитието: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиНовиниСоциални грижиЛюбопитноСпорт и туризъмЛайфстайлНормативни актовеЗдравни съвети