Начало Спорт Спортен дух Актуално в спорта Дискриминационен скандал с женския футболен тим на САЩ

Дискриминационен скандал с женския футболен тим на САЩ

Дискриминационен скандал с женския футболен тим на САЩ - изображение

5 от футболистите на женския национален тим на САЩ, включително големите звезди на отбора Хоуп Соло, Карли Лойд и Алекс Морган са подали жалба от името на останалите си съотборнички срещу Футболната Федерация на САЩ, заради дискриминация при заплащането. Те се позовават на факта, че футболистите от мъжкия отбор получават много по-големи заплати и бонуси, а това е напълно несправедливо, тъй като европейският футбол е много по-популярен в Съединените Щати като спорт практикуван от жени, а не на последно място, женският тим е генерирал с цели 20 милиона долара повече приходи за миналата година в сравнение с мъжкия, а не на последно място, дамите са настоящият световен шампион.

Футболните националки се оплакват, че техните заплати са с 4 пъти по-малки от тези на мъжете. Двата тима, мъжкия и дамския изиграват минимум по 20 мача годишно, включително и приятелските срещи, и при сегашните нива на заплащане, жените могат да спечелят максимум по 99000 долара годишно при пълен актив от 20 победи, докато мъжете получават средно по 263320 долара годишен доход и минимум 100000 долара при натрупване на пасив от 20 загуби, което според жените е абсолютна дискриминация на техния труд. Освен всичко това, на жените не се полага допълнителен бонус за изиграни мачове, над тези 20, докато мъжете получават бонус от 5000 до 17625 долара, в зависимост от това дали са загубили, завършили при равен резултат или са спечелили всяка една от допълнителните срещи.

Дамите също така не са доволни от факта, че са получили само 2 милиона долара бонус за спечелването на Световната купа в Канада през изминалата година, докато мъжете са взели цели 9 милиона долара за мачовете им на Световното първенство в Бразилия през 2014 година, когато записват 1 победа, и 2 равни мача в групата и отпадат на 1/16 финалите. Дамите се чувстват дискриминирани и от това, че те са най-добрия футболен тим в света и освен световни шампионки са и четирикратни олимпийски такива, докато футболистите от мъжкия тим на САЩ не са спечелили до този момент никакъв голям турнир в своята история, но пък получават много по-големи заплати.

Алекс Морган също така има и други претенции: „Не става дума само за еднаквото заплащане на труда ни. Ние също искаме да играем на първокласни тревни игрища, както го правят нашите национали при мъжете. Искаме справедливост, тъй като ние никога не сме пътували в такива удобни превозни средства като мъжете, нито пък сме били настанявани в такива луксозни хотели като тях. Просто искаме равно третиране и нищо повече.“

След подадената жалба, Федералната комисия по защита на правата на трудещите се започва проверка по случая, за да установи дали има такива нарушения и дали те ще дадат основание за плащане на обезщетение на женския национален футболен тим на САЩ и изравняване на заплатите с тези на мъжете.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСоциални грижиПсихологияНовиниЛюбопитноСнимкиСпортПроизводителиСпорт и туризъмАнкетиВидеоТестовеХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаПатологияФизиологияОрганизацииДиетиКлинични пътекиНормативни актовеРецептиЛеченияСпециалистиЗаведенияБотаника