Начало Спорт Спортен дух Актуално в спорта Започна записването за ултра крос триатлона „Лъвско сърце 2017“

Започна записването за ултра крос триатлона „Лъвско сърце 2017“

Започна записването за ултра крос триатлона „Лъвско сърце 2017“ - изображение

 

Чували ли сте за дисциплината ултра крос триатлон? Това е едно състезание за хора с лъвски сърца, тъй като си прилича с олимпийския триатлон по дисциплините, но трудността е в пъти по-голяма. Дори и сериите Ironman не могат да се сравнят със създадения в България вариант, макар и дължините на отделните дисциплини да се доближават, тъй като тук не случайно има думата крос – бягането и колоезденето са в пресечена местност.

Лъвско сърце ще се проведе на 2-3 септември в Приморско. Както и в класическия триатлон, дисциплините са плуване, колоездене и бягане в тази последователност, но дължината на трасетата са умножени по няколко – 3 километра плуване, 116 километра планинско колоездене и 21 километра бягане в пресечена местност. Разбира се, за всички тях има норматив, в който участниците трябва да се вместят, а в противен случай следва дисквалификация, като от организаторите са обявили, че това се прави с оглед на тяхната безопасност.

Времето на състезателите ще бъде измервано с чипове, като на всяка контрола участниците ще трябва да засекат междинното си време, преди да продължат участието си. Контролните времена ще бъдат следните – плуване (2 часа), колоездене (8 часа), бягане (2 часа и половина).

Стартът ще бъде даден в 6,30 часа на 2 септември, като това ще се случи на плаж Перла в Приморско (координати 42°17’12.2″N 27°45’14.2″E). Час по-рано, всеки от участниците ще трябва да бъде на мястото, където да бъде проверена екипировката му, а също така и да получи своята специална спортна фланелка „Лъвско сърце“, карта на маршрута, гривна с чип и състезателен номер (2 броя – 1 за тяло с денивелационна карта, подкрепителни пунктове и телефон за контакт при проблем и 1 за велосипеда). Задължителната екипировка е следната:

 • Плувни очила

 • Каска за колоездене, бидон с вода с минимален обем 750 мл., резервна гума, помпа, лепенки и комплект за смяна на гума

 • Подходящи обувки за бягане и шише с вода от минимум 0,5 литра.

Препоръчителната екипировка включва:

 • Плувна шапка, бански и крем против изгаряне

 • Колоездачен клин и раница с вода

Организаторите предупреждават, че ако някой от участниците започне да усеща преумора, хипервентилация или хипогликемия, може да се обърне веднага към лекарите, с които разполага всеки един от пунктовете по трасето.

В основните пунктове ще има вода и храна, включително сезонни плодове, солени храни, захарни изделия, ядки, мултивитамини и минерали и енергийни напитки, а във вторичните ще се прави зареждане на запасите с вода. Пунктовете ще бъдат на следните места:

 • Базов лагер

 • Писменово

 • Визица - вторичен

 • Заберново

 • Качул - вторичен

 • Кости

 • КПП Българи - вторичен

 • Фазаново

 • Маслен нос - вторичен

 • Беглик Таш

 • Лъвската глава – вторичен

Трасета

Плуване

Стартът на състезанието е в 7 часа в северната част на плаж „Перла“, като се правят 2 обиколки по 1,5 километра по часовниковата стрелка на трасе, което е отбелязано с шамандури, а основната му част е на около 100 метра успоредно на плажа. Дълбочината на трасето е около 4-6 метра и под водата релефът е разнообразен, тъй като тук се намира потопения древен град Ранули на тракийското племе Асти. След излизането от водата се применава към Базов лагер „Лъвско сърце“ и се продължава с колоезденето.

Колоездене

Велосипедите се вземат от Базовия лагер и се кара по крайбрежната алея на Приморско, през градския парк до достигането на разклона на село Писменово, в което е първия основен пункт (11 километра).

След това се преминава село Визица и се достига до с. Заберново, където е 22-рия километър. Следва дълго спускане през резервата Парория, до местностите Тракийски лагер и Качул. Когато се премине през моста на река Велека, пътя става равен и чакълест, докато се достигне до село Кости, на 75 километра от Базов лагер. След това по асфалтов път се преминава през красивите резервати Силкосия и Тисовица, до достигане на с. Фазаново, което е финалния пункт на 100-ния километър. Следва най-краткия път до Базов лагер и финалния етап на състезанието, а именно бягането. Най-високата точка на колоезденето е 391 метра, а общата денивелация е 2123 метра.

Бягане

При него общата денивелация е 670 метра, а най-високата точка е Лъвската глава, с височина 213 метра.

Стартът отново е от Базов лагер, тръгва се на североизток покрай резиденция „Перла“, след това се преминава през Маслен нос и широколистните гори към Беглик Таш, което е на 9-тия километър, където е и последния подкрепителен пункт. После състезателите продължават да следват маркировката към девствения плаж на залива Света Параскева и преминават по горската пътека към резерват Ропотамо. Следва малко асфалтов път, преди да започне изкачването към Лъвската глава. При изкачването на хълма се разкрива най-живописната гледка от състезанието, към залива Аркутино. Спускането е приятно за вече изморените лъвски сърца, а правата преди Базовия лагер е чудесна за финален спринт.

Ако разполагаш с лъвско сърце, запиши се и ти!

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпорт