Начало Спорт Спортна медицина Спортно здраве Тестове и изследвания в спорта Интервален съдийски тест на ФИФА – Втора част

Интервален съдийски тест на ФИФА – Втора част

Интервален съдийски тест на ФИФА – Втора част - изображение

Това е втората част на физическият тест за рефери и асистент съдии на ФИФА, наричан още интервален съдийски тест. Той включва редуване на 150 метра бягане и 50 метра ходене в 10 обиколки на стандартна лекоатлетическа писта. Тестът се прави след като съдиите и техните асистенти издържат първата част на интервалния тест на ФИФА.

Предназначение: Целта на този изпит е да оцени способността на съдиите да изпълняват многократно интервални бягания през продължителен период от време, тъй като в хода на футболните срещи на тях им се налага да правят това упражнение многократно.

Необходимо оборудване: Стандартна 400-метрова писта, обозначителни конуси, уред за измерване на разстоянието, съдийска свирка.

Процедура: С конусите се отбелязват всички места за бягане, които са с дължина по 150 метра, както и зоните за ходене, с дължина по 50 метра (а с допълнителни конуси се маркират по 3 метра преди и по 3 метра след зоните за бягането, за да могат тестваните да се ориентират и да се подготвят за ускорение и съответно да спрат). Всеки край на цикъл бягане-ходене се маркира със сигнал със свирката, за да се ориентират изпитваните по-лесно. Циклите се повтарят до завършването на 10 обиколки. Съдиите не могат да започнат своето следващо бягане преди да са чули сигнала на свирката. Допълнителни асистенти се позиционират на всяко място за стартиране и със сваляне на своя флаг сигнализират за начало на бягането.

Времеви ограничения: 150-те метра трябва да бъдат пробягани за не повече от 30 секунди от мъжете съдии, независимо от нивото им, докато за жените времето е 35 секунди. Времето за преминаване на дистанцията от 50 метра ходене зависи от нивото на съдиите. За международните рефери се дават 35 секунди, а за техните асистенти и за реферите от национално ниво времето е 40 секунди. При жените, международните съдийки имат 40 секунди за изминаването на 50 метра ходене, а техните асистенти и съдийките от национално ниво имат 45 секунди. Асистентите от национално ниво разполагат с 50 секунди за преминаването на 50-метровата дистанция.

Оценяване: Ако реферите не успеят да поставят единият си крак в зоната за ходене след бягането, то асистентите с флаговете сигнализират на главния съдия на теста и той със звуков сигнал спира изпита и отстранява провалилия се рефер. За него тестът е неуспешен и той трябва да се яви отново, за да получи наряди за футболните срещи.

Целеви групи: Този тест е разработен специално за футболни рефери, макар да е подходящ и за такива от другите спортове, в които се налага да се тича на интервали.

Коментар: Изпитът се провежда обикновено на малки групи от по 6 човека, но пистата разполага с 4 различни стартови позиции и при добра организация, едновременно могат да бъдат тествани около 24-25 души. Реферите от национално ниво не винаги правят втората част на интервалния тест на ФИФА, тя е по-скоро предназначена за международните съдии. За първите, по-често се използва класическият тест на Купър.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортНовиниЛюбопитноАнкетиЛайфстайлТестовеВидеоСнимкиХранене при...Здравни съвети