Начало Спорт Спортен дух Актуално в спорта Ирем Акън от Турция спечели финалния турнир по кикбокс Girl Power 5

Ирем Акън от Турция спечели финалния турнир по кикбокс Girl Power 5

Ирем Акън от Турция спечели финалния турнир по кикбокс Girl Power 5 - изображение

Заключителният турнир по кикбокс за жени в стил К-1 от веригата Girl Power 5се превърна в „черешката на тортата“. Шампионките и част от финалистките от първите 4 гали се събраха в Стара Загора и вдигнаха на крака препълнената зала ДЗУ. Сред участничките се отличаваха 2 имена, а именно Малори Калашникоф от Франция, която спечели турнира преди година именно тук, в „града на липите“, както и Ирем Акън от Турция – шампион от Слънчев бряг.

Самата гала започна с подгряващ мач при мъжете в категория до 70 килограма, като в него Чавдар Папарков от Стара Загора нокаутира Мартин Тодоров от Русе.

В основната схема на турнира, в четвъртфиналите срещи първи на ринга излязоха Моника Бабич от Хърватска и Малори Калашникоф от Франция, като победител с единодушно съдийско решение бе французойката, която видимо не даде всичко от себе си, за да запази сили за следващите мачове.

Във втората среща, Джоана Нуамеруе от София изигра доста равностойна среща срещу чехкинята Тереза Дворакова, но получи няколко доста неприятни удара с коляно в главата и дори бе свалена в нокдаун. Тя не се предаде и до последно натискаше победителката от Girl Power 4 (Варна), но нокдауна се оказа достатъчен за съдиите, да дадат победата на състезателката от Чехия.

В третата среща Ирем Акън от Турция впечатли цялата публика с безкомпромисната си и много точна игра, силни удари и перфектна защита срещу Селма Балтич, като до първата половина на началния рунд тя дори не беше получила нито един удар. В третия рунд дори окото на босненката почти се беше затворило от получените удари.

Четвъртият мач противопостави Илияна Гълъбова срещу сръбкинята Марина Спасич. Първите два рунда бяха относително равностойни, като на моменти гостенката от Белград вземаше лек превес, но в третия рунд тя успя да пласира няколко пъти мощно ляво маваши и българката дори падна в нокдаун след ударите в черния дроб, но успя да изправи. За контра обаче нямаше време и сръбкинята спечели срещата.

В полуфинал №1 Тереза Дворакова се опита да се противопостави на Малори Калашникоф, като двете направиха доста зрелищен мач, но французойката в крайна сметка бе предпочетена за победител от съдиите с 2-1 гласа.

Марина Спасич и Ирем Акън направиха истинско шоу за публиката, като и двете показаха завидна мощ в ударите си и не се пестиха изобщо, но класата на туркинята бе впечатляваща и тя достигна до финала.

Момичетата получиха малко почивка преди последния мач в основната схема на турнира, като на ринга се качиха Иван Иванов от Стара Загора и Богдан Никифоров от Козлодуй. Тук нямаше много интрига, тъй като още в първия рунд Иванов успя да пласира две колена в лицето на своя противник, поваляйки го в нокдаун, а в средата на втория рунд, той му удари мощен лоу кик, след което Никифоров не успя да се изправи и загуби с технически нокаут.

Публиката с нетърпение очакваше финала, а той беше повече от интересен. Акън и Калашникоф започнаха без никакво проучване, ударите бяха и от двете страни и нито едната, нито другата имаха намерение да отстъпват, макар че отново туркинята демонстрира силата на своите удари. Въпреки това, нямаше изявен фаворит, и двете дами показаха завидна издръжливост и в трите рунда не спряха дори да си поемат дъх, но съдиите накрая решиха да дадат шампионския пояс на Ирем Акън.

В най-рейтинговия мач на вечерта, Мариан Димитров се изправи срещу ветерана от Бразилия Амилкар Алвеш, и в трите рунда показа, че заслужава победата. След срещата, бразилецът благодари на публиката и обяви, че това е бил неговия бенефис, след което се оттегля от състезателна кариера в бойните спортове.

Автор: Костадин Йочев

Фотограф: Пламен Георгиев

Още по темата:

5.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиСпорт и туризъмЛайфстайлСоциални грижи