Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Моторни спортове Кристиян Христов – пътят на най-младият автомобилен състезател

Кристиян Христов – пътят на най-младият автомобилен състезател

Кристиян Христов – пътят на най-младият автомобилен състезател - изображение

Кристиян Христов е едно обикновено момче, с необикновен талант. Само на 16 години, той превръща детската си мечта в реалност и вече е най-младият професионален състезател в пистовия шампионат на България. Това, че се състезава с много по-опитни състезатели не му пречи да изпъкне сред тях, като със всеки изминал старт се класира все по-напред и то със стоков автомобил, без никакъв тунинг. Целите и амбициите му са да продължи да се занимава професионално с автомобилен спорт и да израства все повече в него.


От 14-годишна възраст до сега (за по-малко от 3 години), той успява да постигне забележителни резултати на републиканско и международно ниво:
Картинг

 • Първо време в Академия по картинг в Англия 2015 година
 • 4 място на първото състезание в кариерата му в Англия от 10 състезателя
 • Шампион на България за 2016 година по картинг, клас Ротакс джуниър
 • Победител в състезанието за Купата на Румъния по картинг за 2016 година
 • 26 място от 72 участника на Световното състезание по картинг в Италия 2016 година, и 6 най-добро време в свободната тренировка
 • Многократен победител в състезания в България, Румъния и Гърция
 • Най-добра обиколка в компанията на четирима световни шампиони в Салбрис, Франция 2017 година
 • Покана за участие във Формула 4 за Купа на Източна Азия през 2017 година

Републикански автомобилен шампионат на писта

 • Писта „Бургас“ (първо професионално състезание) - 10 място от 20 участника и първа точка в шампионата
 • Писта „Хасково“ - 7 място
 • Писта „Русе“ - 6 място от 16 участника

Предстоят още 3 състезания до края на сезон 2018 – 2 на писта „Дракон“ и 1 в Гърция на писта „Серес“. Ясно се вижда прогресът на Крис, като с всяко изминало състезание той се класира все по-напред, без да има промени в автомобила, което показва, че той е на прав път по изграждането му като пилот.

Всеки, който е наясно със спорта знае, че той не е евтин, но в същото време предлага огромни възможности за реклама. На всяко състезание се събират между 5 и 10 хиляди зрители, като близо 90% от тази аудитория се състои от хора, запалени по автомобилния спорт. Преди всяко състезание, те минават през боксовете на отборите, разглеждат автомобилите отблизо, получават рекламни флаери, шапки, плакати, тениски и се правят снимки с момичетата, облечени с рекламни дрехи. Най-голямо впечатление правят лепенките на спонсорите, които дават забележителния облик на колите. Именно облепянето на спортните автомобили е най-доброто място за реклама, наред с каската и гащеризона на пилота. Рекламните огради около боксовете също не остават незабелязани, както и знамената по шатрите.

Участието във всяко едно състезание струва на Крис няколко хиляди лева, като до този момент те са били осигурявани от неговото семейство. Всяка една финансова помощ би му помогнала да се развие много по-бързо и да постигне високи резултати в автомобилния спорт. Финансовите благодетели ще получат своето рекламно място според сумата (по-нагоре сме посочили местата, където може да се осъществи рекламата), която осигурят, като Крис гарантира, че това ще бъде забелязано от многобройните фенове около състезателните писти. Рекламата ще се вижда и в профилите на пилота в социалните мрежи, които имат много последователи.


Кристиян Христов се бори за титлата на България и фирмите, които му окажат финансова помощ ще станат част от неговите успехи, а и тяхното име няма да остане незабелязано, то ще бъде популяризирано.

4.3, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмСнимкиЗдравни съвети