Начало Спорт Спортен дух Актуално в спорта Най-младият пилот в пистовия шампионат на България Кристиян Христов отново изумява

Най-младият пилот в пистовия шампионат на България Кристиян Христов отново изумява

Най-младият пилот в пистовия шампионат на България Кристиян Христов отново изумява - изображение

В началото на 2018 година, ученикът от старозагорската Търговска гимназия Кристиян Христов даде първото си интервю пред Фрамар Спорт и тогава говорихме с него за първите му стъпки в автомобилния спорт, неговите мечти, борбата с по-големите батковци в националния пистов шампионат и трудностите в този никак не евтин спорт. Тогава, най-младият наш пилот сподели, че няма никакви очаквания, просто иска да се развива стъпка по стъпка и постепенно да подобрява своя автомобил, тъй като машината му бе една от най-тежките и почти без никакви подобрения и реално Крис не бе особено конкурентен с нея.

Но какво се случва в края на същата тази 2018 година, когато той все още няма 17 години – просто пише история, такъв прогрес с всяко изминало състезание не сме виждали в близките поне 15 години. Той започна с 8-мо място, след това 7-мо, 5-то и така до последното състезание в шампионата на писта и затворени маршрути, което се проведе на писта „Серес“ в Гърция, където Кристиян Христов завърши на второто място. Първи бе състезател на домакините, а реално старозагорският пилот бе първи сред българите, които участват в класирането на нашия шампионат. Със сигурност никой не е очаквал, такъв успех, дори и самия Крис, въпреки, че познавайки го, бих могъл да кажа, че той е вярвал в качването си на стълбичката и знаейки, че опитът му от картинга един ден ще му помогне и в автомобилния спорт.

Постигнатото през годината показват само едно нещо, а именно, че България разполага с един млад пилот с огромен талант. Предвид ограничените финансови възможности (семейството му финансира всички негови състезания) и почти стоковия автомобил, Кристиян прави така, че за него да започне да се говори само със суперлативи, а и постигна най-важната цел за сезона – да бъде забелязан. Това е много важно в този спорт, понеже без спонсори нещата са изключително трудни. Ние вече сме негови фенове, наистина сме впечатлени от израстването му и от загатнатия потенциал, а какво ли ще стане, когато успее да подобри автомобила си и го доближи до най-добрите в клас Спорт? Още повече, че той до момента не познава пистите и маршрутите, на които се провеждат състезанията, с изключение на писта „Дракон“, на която той провежда тренировките си, и въпреки това, побеждава доста по-опитните от него състезатели. За уменията му говори и последното състезание, при което само с един ден изучаване на пистата и навъртането на 60 обиколки за определянето на траекториите, той успя да победи всички български пилоти, които са карали на пистата в предните години и я познават в детайли. Неговата звезда започва да блести все по-ярко и се надяваме, в лицето на Кристиян Христов България да намери един от майсторите в автомобилния спорт, не само на национално, но и на международно ниво.

Автор: Костадин Йочев

Снимки: личен архив на Кристиян Христов

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмСнимкиЗдравни съвети