Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки На растителна и билкова основа Повишаване на тестостерона с натурални суплементи

Повишаване на тестостерона с натурални суплементи

Повишаване на тестостерона с натурални суплементи - изображение

Тестостеронът е един от най-важните хормони за задействане на анаболна реакция в тялото и за изграждане на чиста мускулеста физика. Ето защо, всички трениращи се опитват да засилят нивата му и то не от днес и от вчера, а в продължение на векове. Например, римляните и гърците са консумирали тестисите на биковете, за да подобрят мускулната си сила. Въпреки, че сега суплементите вече не са толкова сурови и са много по-вкусни, концепцията си остава една и съща.

На пазара съществуват множество тестостеронови бустъри, от които се очаква да имат фантастичен ефект върху анаболните процеси в тялото. Тези продукти са с различна ефективност и състав, повечето от тях споделят една обща черта – всички те се рекламират като естествени природни тестостеронни бустери.

В този материал ще ви представим истинските природни суплементи, които са доказани във вековете като едни от най-добрите продукти за повишаване на тестостерона, а цената им е направо нищожна, в сравнение с много от рекламираните продукти (дори първите 2 можете сами да си ги намерите в нашата страна):

№1 Трибулус Терестрис (бабини зъби)

Това растение е широко разпространено в тропичните области и в Югоизточна Европа, като може да вирее дори и в тежки условия, където малко други растения биха оцелели. То е разпространено изключително много в България, като според множество проучвания, именно нашият трибулус терестрис е най-качествения в световен мащаб, като е с най-високо съдържание на активни сапонини.

Основните активни съединения в това растение са фуростанолови сапонини, които създават биологичната активност. Силата на бабините зъби е в тясна връзка с концентрацията на тези сапонини в състава им, като българските имат 4 пъти по-силна концентрация от вторите в класацията и именно затова се изнасят за САЩ, където са изключително скъпи.

Едно от съединенията в трибулуса е протодиосцин, като е стероиден сапонин. Най-известното му свойство е подобряването на еректилните функции при мъжете. Това е и причината, поради което растението се счита за афродизиак. Изследванията показват, че протодиосцина увеличава тестостерона в кръвта и секрецията на лутеинизиращ хормон, който предизвиква производство на тестостерон. Докато някои проучвания показват фантастични резултати от употребата на бабини зъби, други твърдят, че не всички участвали в експериментите са получили по-добро мускулно развитие. Общото мнение в тези случаи е, че повишаване на тестостерона не се е получило, поради лошото качество на продукцията и ниско съдържание на активни сапонини.

Най-лошото е, че българските бабини зъби се изнасят, а на нашия пазар навлизат такива от Индия, които са с много ниско съдържание на сапонини и протодиосцин. Затова е препоръчително сами да си събирате от това растение, тъй като в лабораторни условия е установено, че в България то е с мощен пакет от ефективни съставки, включително 80% сапонини и 40 % протодиосцин.

№2 Сминдух

Това е многогодишно растение, използвано за подправка и като билка, отглеждано почти в целия свят, включително и у нас. Свойствата му са известни от векове и се прилага в народната медицина в Азия, Южна Европа и Средиземноморието.

От гледна точка на неговото активно вещество, сминдуха е подобен на бабините зъби. Изобилства от стероидни сапонини, с висока концентрация на протодиосцин, което увеличава лутеинизиращия хормон и тестостероновите нива. Скоро бе открито, че сминдуха съдържа и друго активно вещество, наречено грекунин, който функционира като инхибитор на ароматазата.

Ензимът ароматаза, произведен в тялото е отговорен за разграждането на тестостерона, превръщайки го в естроген. Като се блокира функцията на този ензим, грекунинът помага на тялото да поддържа високи нива на тестостерон и намалява ефектите на естрогена.

Според проучване, публикувано в Международния журнал за спортно хранене, група приема по 500 милиграма грекунин дневно в рамките на 7 седмици, след което всички участници значително понижават своите телесни мазнини и естрадиол, а в същото време са покачили мускулната си маса и нивата на тестостерон.

Освен това, в лабораторни условия е установено, че растежния хормон се е повишил от сапонин І с 1250% и от диосцин с 1770%, като и двете съставки са част от сминдуха.

3 Тонгат Али (Еурикома лонгифолиа)

Този вечно зелен храст е известен също и като Дългия Джак, Пасак Буми и с редица други имена. Расте най-вече в Индонезия и Малайзия, но се среща и в Тайланд, Виетнам и Лаос. В България може да бъде открит като хранителна добавка.

Активните съставки в Тонгат Али са биоактивните съединения касиноиди. Най-важното от тях е еурикоманол, който повишава нивата на бионаличен тестостерон.

Някои проучвания върху ефектите на еурикома лонгифолиа показват, че това растение прилага повече от един механизъм за увеличаване на нивата на тестостерона. Съобщава се, че приема на 200 милиграма дневно от Тонгат Али нормализира тестостерона при мъже, страдащи от хипогонадизъм.

Тези резултати намират подкрепа в проучване, което е публикувано в „Британски журнал по спортна медицина“, посочващо, че добавките съдържащи това растение увеличават чистата мускулна маса, намаляват телесните мазнини и увеличават размерите на мускулите. Резултатите са базирани на изследване на активно трениращи хора.

Продуктите на базата на това растение се различават по своята потентност. Най-добри резултати се получават при продукти, които са със съотношение 1:200 на чистия екстракт от корена на вечнозеления храст.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортБотаникаЗдравни съветиРецептиЛюбопитноХранене при...НовиниИсторияФизиологияАлт. медицинаСнимкиЛайфстайлЛеченияИзследванияВидеоИнтервютаПроизводителиОткритияНормативни актове