Начало Спорт Спортен дух Актуално в спорта Празненства по случай вековния юбилей на Берое

Празненства по случай вековния юбилей на Берое

Празненства по случай вековния юбилей на Берое - изображение

През настоящата година, старозагорският футболен клуб Берое ще чества своята 100-годишнина, като организаторите на събитието организираха пресконференция, за да обявят какви събития могат да очакват феновете на зелено-белите. Пред медиите говориха председателя на надзорния съвет на Берое, Илко Русев, заместник-кмета на Стара Загора, г-жа Иванка Сотирова и членът на борда на директорите на мини Марица-Изток 2, Диан Димитров.

Илко Русев сподели, че празненствата ще започнат на 17 май, като тогава ще се проведе футболна среща между отборите на домакините и на Партизан Белград. Той уточни, че е имало покани и към други отбори, но предвид сгъстената програма на техните първенства, те не са имали възможност да се отзоват. Два часа преди самия мач ще бъдат наградени с почетни плакети 100 от най-заслужилите футболисти и деятели на Берое, а Стефан Вълдобрев ще представи пред публиката новия химн на старозагорци, който е подарък от самия него за зелено-белия отбор.

Беройци ще излязат за срещата с новия си, юбилеен екип, който ще е и един от трите за новия сезон в българския шампионат. Освен този мач, на 18 и 19 май ще се проведе детски международен футболен турнир за набор 2002, а ветераните на Берое ще изиграят приятелски мач с руския тим Криля Советов (Самара), като датата все още се уточнява. Освен това, предстои издаване не юбилейна пощенска марка и юбилейна монета, която се очаква да се превърне в много търсен артикул в Стара Загора и в областта.

Заместник-кмета, г-жа Иванка Сотирова съобщи, че Община Стара Загора също ще се включи в честванията, като на 30 април ще бъде направена изложба „100 години Светът е Берое“, която ще бъде изложена на ларгото на бул. „Цар Симеон Велики“ (в южната част на парк „5-ти октомври“), а наред с нея ще бъде издадена и книгата със същото заглавие.

Диан Димитров разкри, че на 6 юни ще бъде направено нещо невиждано в България до този момент, а именно опера на стадиона. Самият директор на старозагорската опера разкри детайли от очакваното събитие, като в него ще участват изпълнители от Стара Загора и от русенската опера, тъй като се очаква представлението да бъде грандиозно и в него ще участват дори животни като камила, коне и други. В операта ще участват и малките възпитаници на беройската школа, които ще имат специална роля. Самата опера ще бъде „Аида“ на Джузепе Верди, като от нея ще бъдат изиграни от първо до четвърто действие, след което когато трябва да се освети знамето, то ще бъде знамето на Берое и ще бъде внесено на стадиона от юношите на клуба.

Наред със всички събития ще бъде и обновен и допълнен с нови артикули музея на Берое, и ще бъде открит фото проекта „С Берое по света“, който е съвместна разработка на Община Стара Загора и на самия клуб и ще бъде показан в социалните мрежи.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортСнимкиТестовеСпециалистиОбразованиеНовиниЗаведенияОрганизацииВидеоЛюбопитноЛайфстайлИстория