Начало Спорт Спортен дух Актуално в спорта Страхотно представяне на българските атлети на Балканиадата в Стара Загора

Страхотно представяне на българските атлети на Балканиадата в Стара Загора

Страхотно представяне на българските атлети на Балканиадата в Стара Загора - изображение

Близо 600 лекоатлета от 18 страни, членки на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ), премериха сили на Балканиада 2018 в Стара Загора, на 20 и 21 юли. Турнирът бе последната възможност за състезателите да покрият норматив за участие в Европейското първенство, което ще се проведе между 7 и 12 август в Берлин. На стадион Берое взеха участие представители на България, Гърция, Сърбия, Македония, Хърватска, Албания, Босна и Херцеговина, Словения, Косово, Турция, Черна гора, Румъния, Израел, Грузия, Украйна, Молдова, Кипър и Армения.

Знамена на страните участнички

Всички най-елитни български атлети взеха участие в двудневното състезание, с изключение на Ивет Лалова-Колио, която малко преди състезанието получи леко разтежение в бедрото и взе решение да пропусне Балканиадата, за да се възстанови за Европейското първенство.

В нейно отсъствие, на 100 и 200 метра златото спечели Инна Евтимова, а във втората дисциплина бронза остана за Карин Околие. При мъжете, Денис Димитров завърши втори на 100 метра, само на секунда и половина зад победителя, а на половин обиколка той се окичи с бронзовия медал.

Радослава Мавродиева затвърди страхотната си форма в сектора за тласкане на гюле и грабна балканската титла с личен рекорд от 18,95 метра.

Габриела Петрова успя да завоюва 2 сребърни медала – в коронната си дисциплина троен скок и в скока на дължина, като това бе нейна генерална тренировка за европейското първенство след 2 седмици. Тя показа страхотна форма, но беше без треньора си на стадион Берое и единствено разбега и отне възможността да победи състезателката от Гърция. На няколко пъти Габи стъпи на повече от 20 сантиметра преди дъската и именно това не й позволи да направи резултат от около 14,70 метра.

Габриела Петрова

При мъжете в тройния скок, Момчил Караилиев взе сребърния медал с личен резултат за сезона от 16,56 метра, а Георги Цонов завърши трети с 16,16 метра. В скока на дължина Денис Ерадири спечели бронзов.

Ива Александрова се окичи със сребро в седмобоя, с 4789 точки.

Митко Ценов отново зарадва своите фенове с безапелационна победа на 3000 метра в стипълчейса, като в същата дисциплина трети се нареди Иво Балабанов.


Мирела Демирева зарадва любителите на скока на височина с опити на 203 сантиметра, като преди това си бе гарантирала златото от Балканиадата със 195 сантиметра. Вечната Венелина Венева-Матеева показа, че и на 44 години тя има на какво да научи по-младите. Макар, че беше най-възрастният участник в Стара Загора, тя успя да преодолее 180 сантиметра и завърши на 8-мо място.

В сектора за хвърляне на копие, Марк Славов успя да постигне личен рекорд от 73,53 метра и това му донесе бронзов медал.

Щафетите ни на 4 х 100 метра при мъжете и жените завършиха съответно 5-то и 3-то място, като едно нещо направи впечатление – и двете щафети можеха да постигнат много повече, тъй като не липсваше скорост при атлетите, но самото предаване на палката не бе отработено и това доведе до по-лоши времена и съответно по-ниско класиране. Съставът при мъжете бе Слави Мутафов, Веселин Живков, Антонио Иванов и Денис Димитров, а при жените Виктория Георгиева, Радостина Стоянова, Карин Околие и Инна Евтимова.

Президентът на АБАФ и на Българската Федерация по Лека Атлетика Добромир Карамаринов отличи Световната шампионка в тройния скок за девойки Александра Начева с почетен плакет под бурните аплодисменти на старозагорската публика.

Цялата галерия от събитието можете да разгледате ТУК

Автор и снимки: Костадин Йочев

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортСнимки