Начало Спорт Спортен дух Актуално в спорта Щастливата история на най-големия фен на Лионел Меси, момчето от Афганистан с екип от найлонова торбичка има тъжни последици

Щастливата история на най-големия фен на Лионел Меси, момчето от Афганистан с екип от найлонова торбичка има тъжни последици

Щастливата история на най-големия фен на Лионел Меси, момчето от Афганистан с екип от найлонова торбичка има тъжни последици - изображение

Може би си спомняте за 5-годишното афганистанско момче Муртаза Ахмади, което стана известно със своя „футболен екип“ с името на Лионел Меси? Нека ви припомня:

Муртаза просто искаше да играе футбол и до ходи на училище... Нищо повече, едни нормални желания на едно малко момче. Бедните му родители не могат да му купят футболен екип, затова 15-годишният брат на Муртаза, Хомаюн, му „ушива“ импровизирана фланелка от найлонова пазарска торбичка с цветовете на аржентинския национален отбор и изписва с маркер №10 и името на Меси.

Двете момчета не живеят в нормална обстановка, а в зона, където властват талибаните и ислямските джихадисти, спортът не е нещо, което може да се практикува свободно и стадионите не се използват по предназначение, а са места за извършване на публични екзекуции. След като снимките ма момчето с фланелка от найлонова торбичка обикалят света, афганистанското правителство кани малкото момче на националния стадион, за да може да играе футбол в безопасна обстановка.

В същото време Лионел Меси му изпраща свои екипи с автограф, при което Муртаза споделя: „Аз обичам Меси, а моите нови фланелки показват, че и Меси ме обича.“ Цялото семейство е щастливо, а най-вече 5-годишният Муртаза, който с гордост носи екипа на своя кумир.

Всичко до момента върви към една прекрасна развръзка, докато фамилия Ахмади не започва да получава непрекъснати телефонни обаждания. Първоначално те са от различни гангстерски банди, които си мислят, че освен фланелки, Меси е изпратил и пари на Муртаза. Тези обаждания продължават цели 3 месеца, преди да стане ясно, че семейството не разполага с никакви пари. Следва писмо от талибаните, в което те питат бащата на момчето, защо синът му не изучава Корана, а вместо това му е позволено да играе футбол и дори е окуражаван да го прави. Притеснени за живота си, цялата фамилия напуска Афганистан и се мести в Пакистан, продавайки цялото си имущество. Бащата е обнадежден: „Все още имаме надеждата, че един ден Муртаза ще срещне своя герой Меси“. Момчето продължава да играе футбол и да се надява, че благодарение на спорта, то ще има възможността да успее в живота.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлСоциални грижиЛюбопитноНовиниСпорт и туризъмТестовеХранене при...Здравни съвети