Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Животните в спорта Бикоборство

Бикоборство

Бикоборство - изображение

Бикоборство или корида е традиционен спектакъл и спорт в Испания, Португалия, Южна Франция и голяма част от страните от Южна и Централна Америка, в който на арената бикоборците примамват биковете да ги атакуват и в крайна сметка се стига до убиването на бика за забавление на публиката. Това е един кървав спорт, който все повече среща съпротивата на обществеността, но привържениците им ги контрират и казват, че това е едно традиционно изкуство, което е в кръвта на страните, в които се практикува.

Бикоборството се практикува в днешно време от професионални тореадори (най-висшата степен се наричат матадори), които извършват различни формални движения, които са типични за дадения тореадор или училище. Твърди се, че стремежът на бикоборците е да предизвикат възхищение от тяхната работа и да създадат емоционална връзка с публиката. Тези движения се извършват в изключителна близост до атакуващия бик, което поставя тореадора под изключително висок риск от пробождане или стъпкване.

Движението на плаща на бикобореца води до проява на агресия на бика, който атакува, но след като животното започне да се изтощава, тогава тореадорът започва да му забива специални украсени шишове в гърба, а крайната фаза е убийството на бика със специален меч, наречен естокада.

История на бикоборството

Коридите имат много дълбоки исторически корени, като много древни епоси се описват сцени на борба между човек и бик. Такива са например тези за Гилгамеш и за богинята Митра.

Бикоборството много често е свързвано с Рим, където се провеждат гладиаторските битки с различни видове животни. Има и теории, че император Клавдий въвежда провеждането на коридите, след забраната за битката между гладиаторите.

Първият тореадор, който започва да практикува бикоборството, което е такова каквото го познаваме днес, е Франсиско Ромеро от 1726 година. Този вид борба привлича много повече публика, тъй като преди това в коридите са участвали предимно благородници, които са върху кон и използват копия и пики. Модерното бикоборство е създадено от Хуан Белмонте, който се счита за най-добрият матадор за всички времена. Белмонте въвежда един смел и революционен метод, при който се остава в рамките на няколко сантиметра от бика през целия двубой. Въпреки, че това е много опасно (Белмонте е бил пробождан множество пъти), много от матадорите приемат това като модел на подражение. Днес, бикоборството е подобно на това, което е било през 1726 година, когато Франсиско Ромеро използва есток, меч и шишовете с малки кукички на върха за побеждаването на бика в последния етап на борбата.

Стилове в бикоборството

Първоначално, съществуват най-малко пет различни регионални стилове, практикувани в Югозападна Европа: Андалусия, Арагон-Навара, Алентехо, Камарг и Акитейн. С течение на времето те са се развили и се получава стандартизирана форма за всяка националност, където се провеждат кориди. В класическият стил корида биковете биват убивани в края, но в Португалия например, убийството на животното е забранен. 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория