Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Боулинг

Боулинг

Боулинг - изображение

Боулинг е състезателен спорт, при който играчът хвърля топка по дървена или синтетична писта, като неговата цел е да събори колкото се може повече кегли, които са в срещуположния край на пистата. Самият писта е с дължина 18 метра и с широчина 105 сантиметра, като от двете му страни има по един канал (наричани „улеи“), които имат за задача да улавят сгрешените топки. Общата широчина на лентата и улеите е 152 сантиметра. При хвърляне на топката фронтално срещу челната кегла е почти невъзможно да се свалят всички останали кегли. Затова е по-добър вариант да се застава леко по диагонал на пистата, а най-добрите играчи пускат топката със завъртане, при което тя прави парабола и удря кеглите странично, което увеличава шансовете да се свалят с един удар. Ако топката не бъде пусната добре, то тя пада в улеите и тогава резултатът е 0. Играчът има право на още едно хвърляне и в него трябва да събори всички 10 кегли, като това се нарича „спеър“ или резервен удар. Преди улеят има 5-метрова зона, в която играчът може да се засили преди да хвърли топката.

Играта

На всеки играч с позволява да изиграе по 10 фрейма, в които неговата цел е да събори колкото се може повече кегли. В десетия фрейм може да се спечелят още до 3 бонус хвърляния, като условието за това е в него да се направи страйк (събаряне на кеглите с първото хвърляне) или спеър.

Боулингът има уникална система за точкуване. Има три полета за отбелязване във всеки фрейм, като страйк се отбелязва като 10 точки, а в следващите два фрейма към спечелените точки се добавят още 10. При спеър, на играчът се добавя 10 точки към спечелените от следващия фрейм. Максималният брой точки в боулингът са 300, като те могат да бъдат спечелени след 12 последователни страйка, като тази игра се нарича перфектна. Точките в боулинга се пресмятат автоматично от машина, така че няма нужда играчите да ангажират вниманието си с това. Тяхната задача е проста да свалят кеглите.

Стил на хвърляне

Съществуват три основни начина на хвърляне на топката, които са познати като „строкър“, „кранкър“ и „туийнър“. Има и два нови и по-рядко използвани стила – без използване на палец и с две ръце. Играчите използващи строкър разчитат на грациозността и точността, докато при кранкър на силата и скоростта. Най-великият играч на боулинг, Уолтър Рей Уилямс младши използва строкъра.

Кеглите

Според правилата на боулинга, кеглите трябва да са високи 38 сантиметри и широки 12 сантиметра в най-дебелата си част. Минималната им маса е 1,53 килограма, а максималната може да бъде до 1,64 кг. В рамките на комплектът от 10 кегли, всяка една може да се различава от останалите с не повече от 113 грама, ако са направени от дърво или пластмаса или до 56,7 грама, когато са от синтетичен материал. В долната част на кеглите има кухина, която е задължителна, тъй като в противен случай се получава нисък център на тежестта и е много трудно кеглите да бъдат съборени. В изискванията за кеглите е казано, че те могат да се отклоняват до 10 градуса от центъра им, след което трябва да паднат.

Топката за боулинг

Диаметърът на топката е 21,59 сантиметра, а обиколката и не трябва да бъде по-голяма от 0,69 метра. Масата не трябва да бъде над 7,26 килограма, като има различни по тежест топки, като най-леката е 2,72 килограма. Топката е изработена от пластмаса или твърд каучук, като повърхността и трябва да бъде много гладка, без неравности. В нея има три отвора, които са предназначени за поставянето на пръстите при хвърлянето. Топките имат номера, които показват тяхната маса, означена в паунди.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛюбопитно