Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Интелектуален спорт Бридж

Бридж

Бридж - изображение

Играта Бридж, известна още като спортен бридж е една от най-трудните и интересни игри с карти. Бриджа е първата игра на карти, която е призната за спорт. Милиони хора по целият свят играят бридж, превръщайки го в най-популярната игра на карти сред възрастните.

Правила на играта

Бриджа се играе от 4-ма играчи, като се раздават всичките 52 карти. Във възходящ ред те са: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, вале, дама, поп, асо. В играта участват и четирите бои, като тяхната сила във възходящ ред е както следва: Спатия (Трефа), Каро, Купа и Пика. Най-силният анонс, който бие всички бои е без кос. Бриджа е партньорска игра, което означава, че се играе по двойки. Играчите заели позиции един срещу друг образуват двойката и резултата, който постигнат е общ за двойката. На всеки играч се раздават по 13 карти, като раздаването се извършва по часовниковата стрелка, по една карта на човек. След раздаването на картите, започва същинската част на играта, която съдържа две основни фази – Анонсиране(наддаване) и Разиграване.

Анонсиране

За мнозина бридж играчи анонсирането е най-важната част, защото то определя как ще протече играта и какви са целите, които трябва да се постигнат в конкретното раздаване. Анонсирането започва от играча който е раздал картите и продължава по посока на часовниковата стрелка. Играчът който прави анонс има 4 възможности:

1. Да пасува, което означава, че се съгласява с анонса, който е направен преди него, независимо дали той е направен от неговия съотборник или от някой от противниците.

2. Да направи значеща обява. Ако неговия анонс е първи той прави откриваща обява, а ако не е трябва да направи обява, която да е по-висока от предходната.

3. Да обяви контра, когато последната обява е направена от противниковия отбор.

4. Да обяви реконтра, когато последната обява е направена от партньора и е контрирана от противниците.

Анонса реално означава на каква боя или на без кос ще се играе и колко ръце трябва да направите, за да постигнете положителен резултат от играта. Анонса може да съдържа числата от 1 до 7 последван от една от четирите бои (спатия, като, купа, пика) или без кос. Най-слабия анонс е 1 спатия, което означава, че козът ще е спатия и отбора, който е обявил този анонс, трябва да направи минимум 7 ръце от 13 възможни. След това по ред на сила са 1 каро, 1 купа, 1 пика и 1 без кос. За да се направи по-висок анонс трябва да увеличим цифрата отпред 2 спатии означава, че трябва да направим минимум 8 ръце от 13 възможни и т.н. с всяко увеличаване на числото на анонса броя на необходимите ръце се увеличава, което означава, че при анонси 7 спатии, 7 кари, 7 купи, 7 пики или 7 без кос, трябва да вземете всичките 13 ръце т.н. голям шлем. Ако след последната значеща обява последват 3 паса, значи анонсирането е приключило и може да започне разиграването. Играчът, чийто анонс се е договорил се нарича разиграващ (декларант), неговият партньор е мор, а съперниците се наричат защитници. Ако никой не направи значещ анонс и 4-та играчи пасуват играта се прекратява и започва ново раздаване.

Разиграване

Това е втората фаза на играта. При нея започва реалното разиграване на картите. Всяка ръка се нарича взятка. Играта започва защитника намиращ се вляво от декларанта, като след него мора обръща всичките си карти подредени по бои и те са видими за всички останали играчи на масата. Декларантът играе със своите карти и с тези на мора, който не участва в играта и няма право да подсказва какво да се играе или да прави коментари. Целта на разиграващия е да изкара ръцете, които зависят от анонса които е направил. Така например ако се играе на 3 купи, разиграващият трябва да направи минимум базовите 6 ръце плюс още 3 или общо 9 ръце. Играта завършва с три възможни изхода. Ако разиграващият направи точно необходимите му ръце играта се счита за „изкарана” и той и партньорът му печелят точките в зависимост от нивото на което играят. Ако разиграващият не успее да изкара необходимият брой ръце, той се счита за „вкаран” и защитниците печелят точки, чиято сума зависи от броя ръце с който са вкарали разиграващият. Третият вариант е разиграващият да направи повече ръце, отколкото е необходимо. Тогава тези ръце се броят за „добри” и носят допълнително точки. Ако разиграващият спечели всички 13 ръце, това се нарича „голям шлем”, а ако изгуби само 1 ръка „малък шлем”.

Начин на записване на резултатите

Тук изникват известни проблеми, понеже има много начини за записване на резултата. Един от най-известните начини на записване е този при който се цели постигането на маншове и робери. Манш се нарича когато един от двата отбора достигне 30 точки. Точките се дават както следва:

  • За изкарана 1 спатия – 6 точки

  • За изкарана 1 кара – 7 точки

  • За изкарана 1 купа – 8 точки

  • За изкарана 1 пика – 9 точки

  • За изкарано 1 без кос – 10 точки

Ако анонса е например 2 купи и играта е изкарана, точките, които се печелят са 2 х 8=16 точки, ако да речем е 3 без коз резултата е 3 х 10=30 точки, които са достатъчни за постигането на манш.

Освен тези точки се пишат и други точки, които зависят от това дали разиграванията са изкарани с добри ръце или жус. Защитниците също записват такива точки, ако вкарат разиграващия.

След постигането на манша, следващата цел е робера. За постигането на робер отново са необходими 30 точки, като начина на изчисляване е същия, както при манша. Единствената разлика е, че след постигането на манш се влиза в т.н „зона” и точките за добри ръце се удвояват, но и точките на съперниците ако ви вкарат също се удвояват.

Това са само основите на една толкова интересна и популярна игра за която са изписани стотици книги. Ако искате да станете добър играч на бридж е добре да потърсите специализиране литература, която да ви помогне.

4.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъм