Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Бумеранг

Бумеранг

Бумеранг - изображение

Бумеранг е спортно пособие за хвърляне, обикновено с плоска форма и аеродинамичен профил. Проектиран е да се върти около ос, която е перпендикулярна на посоката на полета, а най-интересното при него е, че при хвърляне той описва кръгово движение и се връща при хвърляча.

Бумерангът се е използвал като ловно оръжие от аборигените в Австралия в миналото, но днес той е средство за забавление и спорт. На него се гледа като на символ на Австралия.

На бумерангът обикновено се гледа като на нещо направено от дърво, но исторически погледнато, първите бумеранги са били от кост. Днес, това пособие се изработва от фенолни хартии, пластмаси, полипропилен и дори от подсилени с въглеродни влакна пластмаси. Формата на бумерангът може да бъде различна, като например под формата на буквите Г или Х. Съществуват и бумеранги, които не се връщат, а летят направо. Връщащите се имат специална форма, която създава небалансираност на аеродинамичните сили, които ги карат да се движат в елиптична траектория и да се връщат в точката на хвърлянето им.

Много често хората си мислят, че аборигените са ловували птици с бумеранга, като са уцелвали птиците с него. Това е грешна представа. Те са слагали мрежи над високата трева, в която птиците са се криели при опасност и когато ятата са прелитали над тревата, аборигените хвърлят бумеранга, който се е възприемал като хищна птица, която кръжи над ятото. Така птиците се спускат към тревата да се крият и попадат в мрежите. Индианците също са използвали за лов бумеранги, но те са били от типа, който лети само направо и с него вече се удрят животните.

Използване на бумеранг в съвремието


Днес, древното оръжие се използва само за спортни цели и за забавление. Съществуват различни видове състезания, а именно:

  • Австралийски кръг – смята се, че това е най-добрият тест за уменията с бумеранг. В идеалният случай, уредът трябва да опише 50-метров кръг и да се върне в точката на хвърлянето. Присъждат се точки за разстояние, точност и начин на хващане.

  • Точност – присъждат се точки според това, колко близо е преминал бумерангът от точката, от която е бил хвърлен, като хвърлящият го не трябва да го хваща. В големите състезания има дисциплини за точност при 50-метров кръг и при 100-метров кръг.

  • Издръжливост – точките се присъждат за брой хвърляния и хващания, постигнати в рамките на 5 минути.

  • Бързо хващане – засича се времето, за което се правят 5 хвърляния и хващания на бумеранга. Победител е този, който го стори за най-кратко време.

  • Триково хващане / двойно хващане – присъждат се точки за хващане зад гърба, между краката и чрез други интересни хрумвания на състезателите. При двойното хващане се хвърлят два бумеранга едновременно, като те също трябва да се хванат по някакъв интересен начин.

  • Последователно хващане – точки се присъждат за последователни хващания, преди бумерангът да бъде изпуснат. Няма времево ограничения.

  • Максимално време на полет 100 – засича се времето, от хвърлянето до хващането на бумеранга, като измерването се прави на 100 метра дистанция.

  • Дълга дистанция – бумерангът се хвърля от следата на 40-метрова линия. Засича се най-далечната точка от тази линия, до която пособието е достигнало, а при връщането и пресичането на основната линия, той не трябва да бъде хващан.

  • Жонглиране – подобно е на последователното хващане, но се прави с два бумеранга, като единият винаги трябва да бъде във въздуха.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория