Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Екстремен спорт Висш пилотаж

Висш пилотаж

Висш пилотаж - изображение

Висш пилотаж е екстремен спорт, при който се правят различни маневри с въздухоплавателни средства, които не се използват при нормален полет. Обикновено се използват различни видове самолети, но и с някой видове хеликоптери, като MBB Bo 105, също могат да се правят фигури от висшия пилотаж. Някой наричат този спорт въздушна акробатика.

Фигурите, които се правят със самолетите обикновено включват въртене около собствената ос, превъртания, маневриране между пилони и т.н. като те се комбинират.

Пилотите, практикуващи висш пилотаж притежават по-широк набор от умения, като те натоварват машините до предела на техните възможности. В някои от страните има изискване, при състезанията пилотите задължително да носят парашути.

В първите дни на летенето, авиаторите са правили различни фигури, за да се забавляват, а също така и за да правят шоу на публиката. С течение на времето е установено, че тези маневри могат да дадат огромно предимство във въздушните битки.

Въздухоплавателните средства за фигурен пилотаж попадат в две категории – специално създадени за целта и такива, които могат да се използват и за висш пилотаж. Обикновено отборите са от 2 до 10 самолета, но може да се направи конфигурация и от 16 машини. Много често се използва оцветяване на пушека от двигателите, като в голяма част от случаите се получават цветовете на националния флаг на страната, в която се провежда състезанието. Това се прави и с цел да се проследи траекторията на самолетите при маневрите, което е изключително красиво и впечатлява зрителите.

Съществуват и състезания от висшия пилотаж, при които се поставят надуваеми препятствия, през които самолетите преминават. Такива се провеждат най-вече в Рио де Жанейро и се наблюдават от хиляди зрители от плажа Копакабана.

3.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл