Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Стрелба Дартс

Дартс

Дартс - изображение

Дартс е спортна игра, в която се хвърлят стрелички към кръгла мишена (цел), която обикновено е закрепена за стената. Въпреки, че в миналото са съществували различни правила, днес този спорт е стандартизиран и вече всичко е строго регламентирано. Освен като професионален спорт, дартс е и традиционна игра в пъбовете във Великобритания, а също и в Холандия, Белгия Ирландия, Скандинавските страни, САЩ, Канада, а също и в България.

Мишената за дартс

Преди Първата Световна Война, в пъбовете в Обединеното кралство се използват пресовани дървени блокове, които са най-често от бряст. Всяка вечер е трябвало те да се накисват във вода, за да се затварят дупките по тях, като това е било доста неприятна задача за собствениците на тези пъбове. По-късно започват да се правят мишени от глина, като дупките се заглаждат след играта. Тези мишени също не пожънват голям успех. В крайна сметка се правят мишени от влакнести растения или сизал, които се пристягат с метални пръстени и стреличките вече не оставят дупки, тъй като те не се забиват, а просто влизат в снопчетата. Тези мишени са много по-издръжливи и изискват далеч по-малко поддръжка.

Състезателните мишени са с диаметър 451 мм и са разделени на 20 радиални секции. Всяка една от тях е отделена от останалите с метална лента или тел. Най-добрите мишени имат много тънки ленти, като по този начин се намалява вероятността стреличката да се удари в тях и да отскочи. Номерата на тези мишени също са изписани с тел, докато на аматьорските са директно отпечатани върху дъската. През последните години се появиха и електронни мишени за дартс, които с помощта на сензори отчитат къде е попаднала стреличката. Те са облицовани с пластмаса, която е на малки дупчици. Така стрелата преминава през тях и остава на мишената. Тези стрели обаче не са с остър метален връх, а с заоблен пластмасов.

Височина, на която се поставя мишената и разстояние от хвърлящия

В стандартните състезания, мишената се поставя на височина 172,72 сантиметра от пода, което е на нивото на очите на човек с ръст 180 см. Линията, която състезателите не могат да преминават (Охра) се намира на разстояние от 236,86 сантиметра.

Стрелички

Те са съставени от четири части – връх, метален баласт, тяло и пера. Върхът може да бъде в две дължини – 32 и 41 мм., като понякога той може да се прибира леко при удар в мишената, за да не се получи отскачане. Баластът обикновено е изработен от месинг, сребро, никел или волфрам. Месингът е най-евтин, но е лек и баластът става по-обемен. Волфрамът е почти два пъти по-плътен от месинга и баластът изработен от него е почти двойно по-малък по обем. Сплав между сребро и никел е най-добрият компромис между цена и плътност. Баластите могат да бъдат в 3 различни форми.

Перата има за цел да осигурят нормален полет, като не позволят на тежестта в предния край на стрелата да направи така, че задната част да достигне до целта преди върха.

Отбелязване на точките

Стандартните мишени са разделени на 20 секции, които са номерирани. Всяка една от секциите има зона за удвояване на точките (във външната част на секцията) и за утрояване на точките (в средата на всяка секция). В центъра на мишената има два концентрични кръга, външният от които се нарича бик или ирис, а вътрешния – биче око.

Отбелязването на точките е както следва:

  • Попадение в големите отделения на номерираните секции са на стойност, отговаряща на изписаната цифра в секцията (от 1 до 20). Секциите обикновено са оцветени в бяло и черно.

  • Тънките външни и средни части на мишената са оцветени във зелено и червено, като първите удвояват точките в дадения сектор, а вторите ги утрояват. Попадение в зоната на двойни 20 точки се нарича „Двоен връх“.

  • Централния кръг е разделен на зелен пръстен със стойност 25 точки (нарича се бик, ирис, външен бик) и червен център даващ 50 точки (биче око).

  • Когато стреличката попадне извън зоната за пръстена от секции за удвояване, тя не носи точки

  • Най-големият брой точки, които могат да се постигнат с три стрелички (всеки състезател има на разположение по такъв брой стрели преди да дойде реда на другия) е 180, известен като Т80 (100 точки се наричат „Т“) и се получава при три попадения в тройно 20.

Начин на игра на дартс

Играчите обикновено са двама, като се редуват да хвърлят по 3 стрелички, с цел намаляване на точките от 501 или 301 до 0. Възможно е да се играе и отборно по двойки, като тогава точките се увеличават до 1001 или 701. Състезателите трябва да достигнат до нула или до под нула, но когато са достигнали до 0 те трябва в последния изстрел да направят удвояване на точките.

Стартиране отброяването на точките се прави, след като играчът уцели двоен сектор, за да отключи секцията. В противен случай точките му не се отчитат.

Минималният брой хвърляния на стреличките, необходим за завършване на 501 точки е 9. Най-често срещана е комбинацията от два 180-точкови максимума плюс една комбинация от 141 (тройно 20, тройно 19 и двойно 12), но има и други комбинации. Например три пъти по 167 точки (тройно 20, тройно 19 и биче око), като това се счита за чист финал.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпорт