Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Боен спорт Джийт кун до

Джийт кун до

Джийт кун до - изображение

Джийт кун до е бойно изкуство и философия на живот, основани от легендата Брус Лий през 1967 година. Ударите тук са директни, чисти и не са познатите класически, поради което практикуващите го вярват, че може да се постигне максимален ефект и изключителна скорост с минимални движения. Използват се различните части на тялото, като се правят удари с ръце и крака, а също така и ключове и елементи от граплинга. Някой го наричат „изкуство на борба без бой“, като тук целта е да се порази противника, докато той планира своята атака. Според създателя на това бойно изкуство, човекът трябва да бъде като водата, за да може да прелива плавно и да се движи без колебания към набелязаната цел.

За джийт кун до не трябва да се мисли като един изцяло нов боен стил, тъй като той не е. Може да се определи като един хибрид между различни бойни техники, от които са отстранени излишните ограничения в движенията. Както споменахме, търси се най-прекият път до целта, без излишна грациозност и плавност. Именно затова Брус Лий казва, че трябва човек да се превърне във вода и както нея да намира пролуките, дори и в най-твърдите прегради.

Днес, това бойно изкуство е малко по-рафинирано от момента, в който е било създадено, като това се случва след смъртта на „Дракона“, след доразвиването му от учениците на Брус Лий.

Водещата или силната ръка играе водеща роля, като поема по-голямата част от борбата. Практикуващите трябва да могат да се настройват към начините за атака и защита на противника им, за да успеят да достигнат за максимално кратко време до победата. Тук, предварително заучените комбинации не са най-подходящи, тъй като човек не знае какво ще му предложи противника му. Истинската битка е жива и динамична и в нея трябва да се вземат решения не за секунди, а за милисекунди.

Принципи на джийт кун до

Прав директен удар

Лий смята, че основният прав удар, без крачки, е в основата на всичко. Прави се с леко свободно движение, което е много бързо и това го прави труден за блокиране. Това е не само най-бързият удар в джийт кун до, но и най-точният. Може би сте гледали демонстрациите на Брус Лий, как от много близка дистанция той удря леден блок, като от задната му част изхвърчат натрошени късове, докато на мястото на удара видимо няма нищо.

Ръката се изхвърля свободно напред и точно преди удара се стяга китката и юмрука. Ударът трябва да бъде като мълния.

Удари, без сигнал

Атаката трябва да бъде експлозивна, без противника да усети намерението за удара. Така той няма да бъде подготвен за него, което означава, че няма да успее да му противодейства. При повечето удари в другите бойни спортове, преди да последва удар се усеща трепването на мускулите на рамото или дори цялото рамо тръгва предварително. Лий е обяснявал, че всяко потрепване или леки движения преди същинския удар може да го издаде, което да даде възможност за контраатака.

Пестене на движенията

В джийт кун до не трябва да се губи време или движение, а да се прибягва до най-простия на вид удар. Целите са следните:

Ефективност – най-бързо достигане до целта с най-малко движение и с максимална сила

Простота – насочване без орнаменти, точно както във винг чунг. С максимизирането на влаганата сила се цели да се нанесат възможно най-много щети, преди противника да може да реагира, като по този начин срещите приключват за около 2 пъти по-кратко време, в сравнение например с един боксов мач.

Спиране на ударите при далечна дистанция

За да се проведе една атака, когато разстоянието е по-голямо се изисква подготовка, като през това време противника може да контрира. Затова, атаките се преустановяват при далечна дистанция и се търси контрата, но не обикновен блок, а прихващане на атаката и връщането на удари преди противника да успее да се върне във защитна стойка.

Ниски удари (лоу кик)

В джийт кун до се използват именно тези удари с крака, защото те са едно спазване на правилото за най-кратко движение и голяма сила. Атакуват се пищялите, коленете, бедрата и корема, като така се нанасят сериозни поражения, а в същото време се запазва достатъчно голяма стабилност.

Пет начина за атака в джийт кун до

  • Единична директна атака

  • Атака чрез комбинация

  • Прогресираща, непряка атака

  • Блокиране на удара и контраатака

  • Атака чрез издърпване

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл