Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Животните в спорта Езда на бикове

Езда на бикове

Езда на бикове - изображение

Ездата на бикове се отнася до родео спортовете, като целта на състезателя е да се задържи възможно най-дълго време върху гърба на животното, което в същото време се стреми да го изхвърли от себе си. Според американските традиции, ездачът трябва да се задържи на гърба на огромният бик за 8 секунди, като се придържа за него хванал с едната ръка плетено въже. Това е доста екстремен спорт, наречен „Най-опасните 8 секунди в спорта“.

Освен в САЩ, този вид родео се практикува още в Мексико, Канада, Бразилия, Аржентина, Нова Зеландия и Австралия.

История на ездата на бикове

Укротяването на диви бикове има много древни корени, датиращи още от минойската култура. Съвременния произход на спорта е от Мексико и Тексас, където животновъдите са усъвършенствали своите умения в коридите. Освен обяздването на бикове, тук се включва и родеото с мустанги и улавянето на бикове с ласо. Често са се провеждали състезания между каубоите от съседни ферми, най-вече в Дивия Запад. Първото официално родео е било през 1869 година в Колорадо.

Малко по-късно започват да се използват само полудиви коне, но така популярността на спорта започва да спада и ездата на бикове отново се връща на арената. Създава се Професионалната Асоциация на Родео Каубоите през 1936 година, която организира стотици състезания всяка година. Днес има две организации, провеждащи състезанията: Шампионат по езда на бикове и Професионални ездачи на бикове. Първата прави състезания из цялата територия на САЩ и се излъчва по телевизия Fox Sports Networks, докато втората провежда множество събития, като най-добрите състезатели участват във финалите, които се организират в Томас Мак Център в Лас Вегас. Освен в САЩ и Мексико, спортът е разпространен още в редица други държави.

Правила на ездата на бикове

Биковете за родео се отглеждат специално за това, като не всички животни успяват да участват в състезанията. Само тези, които са достатъчно здрави, силни, гъвкави и на определена възраст, достигат до арената. Никой каубой не знае кой бик ще трябва да обяздва, като преди състезанията се тегли жребий. След 2008 година обаче, състезателите от най-висок ранг и по-челно класиране имат право да си изберат животното, но само в определени кръгове от състезанията.

Ездачите се захващат за биковете със завързване на плоско плетено въже за тях, в което промушват едната си ръка. Тя е единствената част от кръста нагоре, която има право да докосва животното. Другата ръка е високо вдигната. Целта на ездачът е да се задържи 8 секунди, докато бикът се опитва да го хвърли на земята. Стартът на родеото се прави от специален бокс, чиято врата са отваря настрани, като животното влиза, а ездачът се качва на гърба му и връзва въжето. При готовност, каубоят кимва и вратата на бокса се отваря. След изтичане на 8 секунди се чува силен сигнал, който подсказва на ездача, че може да слезе. През това време обаче, бикът може да го изхвърли от гърба си, при което често се случват и сериозни падания и травми. Тогава, на сцената излизат родео клоуните, които умишлено отнемат вниманието на бика, за да може ездача да бъде изведен на безопасно място. Обикновено състезанията продължават по 2-3 дни, като един ездач може да участва веднъж на ден.

Точкуване при езда на бикове

Оценката варира от 0 до 100 точки, като се отсъждат точки за ездача и за бика. Те са от 0 до 50, като крайния резултат е сумата от двете. Много често се получават нули, като това се случва при моментална загуба на контрол над животното при излизане от бокса. Опитните ездачи могат да постигнат около 75 точки, над 80 се счита за отличен резултат, а над 90 – за изключителен. Точките се дават за постоянен контрол и ритъм на ездача, който съвпада с движението на бика. Допълнителното стимулиране на животното и контрола над него носи бонус точки, като максимума не може да бъде достигнат, ако не се издържи 8 секунди. Докосването на животното или на въжето със свободната ръка води до дисквалификация. Родеото с бикове е доста по-различно от това с мустанги, тъй като самите бикове са склонни да правят по-резки завъртания и да усукват телата си, като могат да се отлепят от земята с четирите крака и да се извият като лък, докато конете скачат по-високо, но не са толкова гъвкави.

За бикът, съдиите гледат ловкост, сила и скорост, като колкото повече бъде затруднен ездача, толкова и точките за животното се увеличават. Максимални точки получават животните, които успеят да изхвърлят ездача си възможно най-бързо. Бикът събрал най-много точки през годината получава наградата „Родео бик на годината“, като това носи огромен престиж на ранчото, в което той е бил отгледан.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпорт и туризъмЛюбопитноЗдравни съвети