Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Екстремен спорт Екстремно пого

Екстремно пого

Екстремно пого - изображение

Екстремно пого или Х-пого е изключително динамично развиващ се през последните години екстремен спорт, който включва езда и изпълнение на сложни трикове с пого стик. Днешните пого стикове позволяват скокове от над 3 метра височина. Практикуващите го обикновено са мъже на възраст от 14 до 30 години.

Началото на екстремното пого

Стартирането на този спорт е малко оспорвано, но все пак в тази култура се предполага, че Дейв Армстронг е първият човек през 20-ти век, който започва да се занимава с него. Той дори създава сайт през 1999 година, в който постоянно публикува снимки и видео от своите изпълнения със стоманените подскачащи стикове с пружини. Малко след, още доста хора започват да се занимават с екстремно пого и така се създава идеята за превръщането му в спорт. Сред тези хора са Мат Мълкълм, Ник МакКлитък, Фред Гржибовски, Рик Гордж, Дан Браун и Ник Райън. Те се свързват с Дейв Армстронг и започват също да публикуват своите изпълнения в неговия сайт. Така полагат ефективните основи на Х пого.

Класически пого стикове

От 2000 до 2004 година, погото става доста популярно в САЩ, а също и в Холандия. По това време все още не съществуват Х пого стикове, а само традиционните стоманени пръчки с пружини. Повечето групи, които се занимават със спорта започват да имат имена, за да могат да се определят в общността на екстремното пого. Някой от тях са „Ел Локо Пого“, „Отборът Хипер Пого“, „Пи-Таун Пого Крю“, „Пого позьорите“ и най-голямата, която се нарича „Пого Зводът“ от Йорк, Пенсилвания (САЩ).

Развитието на всяка една група мотивира много от младежите да започнат да и подражават по начин на изпълнение на триковете. Практикуването на пого в парковете се прави пред много хора, така че все повече и повече млади хора се запалват по екстремния спорт. Много от практикуващите други екстремни спортове като БМХ, скейтбординг, каране на ролери и други също с удоволствие започват да се включват и в състезанията по екстремно пого.

С развитието на социалните мрежи, все повече стават желаещите да се занимават с подскачането върху пого стик. Дан Браун решава да проведе първото състезание, което е наречено „Покопалуза 1“, което е малко по обхват и включва основно групата на Браун, а публиката е съставена от приятели и роднини на състезателите. Състезанието започва да се провежда всяка година, като много бързо се превръща в национално, а в крайна сметка и в световно.

Екстремни пого стикове

2004 година е крайъгълния камък в развитието на екстремно пого. От тази година започват да се произвеждат първите истински пого стикове, които могат да се използват от по-тежки спортисти. Пионерът бе Флайбар 1200. Пружината е заменена от еластично въже, което е използвано в бънджи скоковете. Неговият потенциал за високи скокове създава нова ера в триковете. С този пого стик за пръв път се прави пълно задно салто, като то е дело на Брайън Кол през 2005 година.

След това на пазара се появява Мото стик, който е с ръкохватки подобни на кормило на мотор и е с двойни пружини. Истинската революция настъпи с Вуртего, който стик е с въздушен амортисьор с компресия 3:1, което води до много високи скокове, заедно с изключителна издръжливост. Днес се изработват и пого стикове с хидравлични амортисьори, които постигат пълния потенциал на развитие.

3.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория