Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Бойни спортове Ип Ман – Винг Чун

Ип Ман – Винг Чун

Ип Ман – Винг Чун - изображение

Ип Ман (1/10/1893 – 2/12/1972 г.) е китайски майстор на бойните изкуства, който има основна заслуга за популяризирането на винг чун по света. Той има няколко ученика, които по-късно също стават учители по бойни изкуства, като най-известният от тях е Брус Лий.

Ип Каи-Ман е роден в заможно семейство в Гуангдонг и получава добро образование. Започва да се занимава с винг чун при майстор Чан Уа-Шун, когато е на 13 години. Тъй като учителят му тогава е на 70 години, Ип се превръща в последният му ученик. Поради преклонната възраст на майсторът, Ип получава по-голямата част от уменията си от вторият по ранг в школата – Нг Чунг-Сок. Чан умира 3 години след като е започнал обучението на Ип Ман и неговото желание е именно Чунг-Сок да продължи да го тренира.

На 16 години, Ип се премества в Хонг Конг с помощта на неговия роднина Леунг Фут-Тинг, където година по-късно се записва в колежа „Свети Стефан“, в който се обучават само децата на богатите и на чужденци, живеещи в Хонг Конг. Веднъж, когато Ип Ман отива към училището, той вижда полицай да бие жена. Намесва се в спора и полицая го атакува, но много бързо бива повален. Мъж живеещ близо до училището го скрива, след което го пита какво бойно изкуство практикува. След това му казва, че винг чун не е много добро бойно изкуство и го кара да премери сили с един човек, който се занимава с чи сао. Ип веднага се съгласява, виждайки възможност да се докаже. Той обаче губи, след няколко удара от противника му, който в последствие се оказва, че се казва Леунг Бик и е най-добрият ученик и син на майстор Чан Уа-Шун (учителят на Ип Ман). Зарадван от своя късмет, Ип моли Леунг да започне да го обучава.

Когато става на 24 години, Ип Ман започва работа като полицай и в същото време открива школа по бойни изкуства. Някой от по-добрите му ученици са Лок Йю, Коу Куонг-юе, Куок Фу, Чан Чи-сън и Люи Йинг. Някой от тях в последствие също откриват свои собствени школи, но други спират да се занимават с бойни изкуства и се насочват към други дейности.

Учениците му започват редовно да правят спаринги с представители на други бойни спортове, като техните победи увеличават популярността на учителя им Ип Ман, както и спорта издигнат до това ниво от него. През 1967 година, Ип и няколко от учениците му създават Атлетическа Асоциация по Винг Чун, с което легитимира спорта пред света.

Ип Ман почива на 2 декември 1972 година от рак на гърлото, няколко месеца преди най-прочутият му ученик Брус Лий. Неговото наследство е популяризирането на винг чун, което е продължено от синовете му Ип Чинг и Ип Чун и от племенника му Ло Ман-Кам. Ип също така събира информация и написва историята на това бойно изкуство. Много артефакти от живота му са изложени в музея „Ип Ман Тонг“ в родния му град Фошан. През 2008 година излиза на бял свят и филмът „Ип Ман“, като ролята на майсторът е изиграна от Дони Йен, също специалист по винг чун. През 2010 година излиза и документалният филм „Легендата е родена – Ип Ман“, където в ролята на Учителят се въплъщава Денис То. 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт