Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Животните в спорта Камбала

Камбала

Камбала - изображение

Камбала е традиционно състезание с биволи, което се провежда в крайбрежната зона Карнатака в Индия. Сезонът на надпреварите е от ноември и март, като се провеждат до преди 20 години са се провеждали по около 18 състезания за този период, докато в днешни дни те са достигнали до над 45.

Формат

Това е един прост спорт, който е създаден основно за забавление на местните жители в Индия. Пистата, ако може да се нарече така, е наводнена и кална, като надпреварите се правят между два чифта биволи, които са контролирани от фермерите, които тичат зад животните. Преди години наградният фонд е включвал кокосови орехи и банани, а днес са златни и сребърни монети или пари, в зависимост от организаторите. От основно спорт на селата, Камбала се превръща в сериозен и организиран спорт, който привлича по над 20000 зрители около пистата. Основните категории на спорта са Кен Хейлейдж, Хага Хирия, Хейлейдж, Ада Хейлейдж. Обикновено се правят много големи залози.

В традиционната форма на Камбала, състезанието се прави за удоволствие, а биволите тичат в оризищата. Дори се прави ритуал, в който животните са украсени и целта на всичко това е те да бъдат предпазени от болести.

Днес вече има и нощни състезания под светлината на прожекторите, като организаторите обикновено се стараят да се получи и достатъчно шоу за публиката.

 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияСпортНовиниСоциални грижиЛюбопитноСпорт и туризъмЛайфстайлНормативни актове