Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Кинбол

Кинбол

Кинбол - изображение

Кинбол, известен също като омникин, е отборен спорт създаден в Квебек, Канада, през 1986 година от от учителят по физичуско възпитание Марио Диймърс. Отличителните черти на този спорт са, че използваната топка е с диаметър 1,5 метра и се играе не от 2 отбора, а от 3. По официалните данни, практикуващите кинбол са около 3,8 милиона, като по-голямата част са съсредоточени в Канада, САЩ, Япония, Белгия, Франция, Швейцария, Испания, Германия, Дания и Малайзия.

Същност на кинбол

Играта се състои от три периода, с продължителност между 7 и 15 минути, в зависимост от възрастта и нивото на състезателите, а почивката между тях е 1 минута. В началото на всяка от третините, топката се вкарва в игра от центъра на полето, от оборът с най-малко точки до момента. Тимът с най-много точки в края на срещата печели мача. Всеки тим е съставен от 4 състезателя, които имат по още толкова смени. Всеки играч тим е с различен по цвят екип, като според международните стандарти, официалните цветове са розово, черно и сиво, с изключение на Квебек, където се позволява използването и на сини екипи, вместо розови. Цветовете не са случайно определени от създателя на този спорт. Според него розовото представлява разчупването на традициите, равенството между половете, обединението и победата над предразсъдъците. Сивото олицетворява галактиката, бъдещето, обединението, комуникацията и доближаването до принципите на олимпийските игри. Черния цвят е символ на повишената скорост на играта и нейното ниво, както и равният старт за всички.

Цел: Както споменахме, всеки отбор има по четирима играчи. Когато започне играта, трима от състезателите клякат и държат топката над главите си, а четвъртия играч удря топката, като в същото време трябва да извика „Омникин“ и цвета на отбора, който трябва да хване топката, преди тя да докосне пода. Екипът, който я улови, постъпка по същия начин, трима клякат и задържат топката над главата си, докато четвъртия се засилва и я удря викайки цвят на отбора, който трябва да се опита да хване топката. Ако тимът, който трябва да не допуска падането на топката не успее в тази задача, останалите 2 тима печелят по 1 точка, а той има правото да изпълнява удара. Ако отборът извика своя цвят по грешка, тогава той отново изпълнява удара, но другите 2 тима получават отново по 1 точка.

Фалове при кинбол

  1. Извикване на цвета на собствения тим при удрянето на топката

  2. Извикване на цвета на противников тим след удрянето на топката

  3. Докосването на топката до стените на залата, преди тима чийто цвят и извикан да я докосне

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория