Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Лакрос

Лакрос

Лакрос - изображение

Лакрос е отборен спорт от индиански произход, който се играе с малка гумена топка и със специални стикове, които в единия си край завършват с мрежа за улавяне на топката. Той е силно контактен спорт, като за него се изискват подложки за раменете, ръкавици, каски, налакътници, а понякога и предпазители за ребрата. Целта на играчите е с помощта на стика да улавят, носят и подават топката, но главната е отбелязването на голове във вратата на противника. Защитниците не трябва да позволяват това да стане, като те използват своите стикове за отнемане на топката и за пресичане на пасовете, като е позволено и спирането на нападението чрез изблъскването на противника с тяло. Този спорт е изключително популярен в САЩ и Канада, но също така се играе и във Великобритания, Австралия, Холандия, Германия и Швеция.

Начин на игра

Всеки отбор разполага с по 10 играча: трима нападатели, трима полузащитници и трима защитници плюс вратар. Всеки от тях разполага с крос (лакрос стик). Халфовете и нападателите играят с къси кросове (1,1 м.), а с дълги играят защитниците. Един от халфовете може да играе също с дълъг стик (от 1,3 до 1,8 метра), като в отбора са разрешени за използване до 4 дълги стика. Главата с мрежата на лакрос стиковете не може да надвишава 17 сантиметра в най-широката си част. На вратарите е позволено да използват кросове с дължина от 1 до 1,8 метра, като широчината на главата им може да бъде 30 сантиметра. Главите на кросовете на вратарите както виждате са по-големи от тези на полевите играчи, което е така, за да могат с тяхна помощ да улавят по-лесно топката при изстрели към вратата.

Игрището за лакрос е с дължина 100 метра и ширина 55. Вратите се намират в кръгло поле с диаметър 5,5 метра. Всяка четвъртина на играта, както и след отбелязан гол, мачът се подновява с „фейс оф“, подобно на хокея.

Нападателите и защитниците не могат да пресичат т.н. „ограничителна линия“ докато някой от халфовете не я премине с топка в кроса. Смените се правят в движение, без да се чака спиране на играта. Единият играч излиза, на негово място влиза резервата, точно както в хокея, като за да бъде редовна смяната, тя трябва да бъде извършена в точно определената зона.

При нарушаване на играта, играчите се наказват с изваждане от игра за определено време, в зависимост от тежестта на нарушението, като те прекарват това време в специално отреден за това участък между двете резервни скамейки. Техническите фаулове се наказват с 30 секунди, докато личните нарушения с 1 минута.

Мачът е разделен на четири четвъртини, всяка от които е от 12 минути. При равен резултат се играе продължение. Всяко излизане на топката извън полето или спиране на играта води и до стопиране на времето, както е и в баскетбола.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория