Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Възпалителни и дегенеративни заболявания Остеоартроза и спорт

Остеоартроза и спорт

Остеоартроза и спорт - изображение

Едно от ставните заболявания засягащо голяма част от населението се нарича остеоартроза и е познато популярно като артроза. В немската, руската литература и у нас това заболяване се отбелязва с термина остеоартроза, а в англоезичните държави като остеоартрит. Понятието остеоартроза е термин, който показва дегенеративната част на заболяването, докато използваният в английската литература термин остеоартрит, насочва към възпалителната реакция и симптомите съпровождащи последващите фази на заболяването. В практиката термините остеоартрит, остеоартроза, деформираща артроза и артрозна болест се използват като синоними.

Какво представлява остеоартрозата и какви са причините за нея ?

Остеоартрозата е хронично дегенеративно заболяване, което може да обхване всяка една става в човешкото тяло, но най-често се засягат тазобедрените, колянните, малките стави на ръцете и гръбначния стълб. Артрозата възниква вследствие на дегенеративни изменения на ставния хрущял, които водят до неговото изтъняване и разрушаване, като впоследствие се засягат костите и ставната капсула. Един от рисковите фактори за остеоартроза се счита възрастта, затова в голямата си част артрозите се срещат след 40-50 годишна възраст, но понякога се появяват и при много по-млади хора. 
Отношението на спорта към развитието на остеоартроза е въпрос, който няма еднозначен отговор. Смята се, че спорта и голямото физическо натоварване износва ставите, но изследванията показват, че умерената физическа активност дори има положителен ефект върху ставната функция и хрущял. Затова и развитието на артроза при спортисти е свързано не само с вида спорт и травматизма в него, но много допълнителни фактори, като генетични, метаболитни, локални и др. Изследванията проведени върху кучета показват,че развитието на артроза от прекомерно натоварване най-често е свързано с някакъв вид съпътстваща травма, която води до увеличаване на риска от появата й. Така и при спортисти артроза на дадена става се получава най-често вторично при наличие на травма или дисфункция на дадена става, а не вследствие единствено от високата физическа активност. Затова в зависимост от практикувания спорт и съпътстващият травматизъм, рискът от възникване на артрозна болест е различен, като най-висок е в спортове свързани с вдигане на тежести, бягане и скокове, където травмите на ставите и ставния хрущял са най-често срещани.

Симптоми на остеоартроза

Артрозната болест е хронично заболяване и симптомите при нея се появяват постепенно. В началото заболяването протича почти безсимптомно с лека болка дискомфорт и скованост на засегната става. Постепенно симптомите се засилват, като заболяването протича във фази на изостряне и затихване .

Основни симптоми: 

Болка - Водещ симптом при артрозната болест. В началото болката е локализирана в ставата и се усеща след по-голямо натоварване или преди раздвижване на дадената става. Впоследствие болката се засилва при движение и може да е налице и при покой, даже и по време на сън.

Скованост - Наблюдава се временна неактивност или след ставане сутрин. След раздвижване сковаността преминава, но след временно статично положение може да се появи отново

Намалена подвижност в ставата - В началото ограничението на обема на движение може да е минимално или незначително. Впоследствие то се увеличава и обикновено е съпроводено с образуването на остеофити (шипове) в областта на съответната става.

Диагностика на остеоартроза

Диагностицирането на проблема става въз основа на клиничния преглед и рентгенографското изследване. Много често начални етапи на остеоартроза се установяват при рентгенография, направена за диагностицирането на друга травма или проблем. На снимката се наблюдават намаляване на ставната цепка, остеофити, остеосклероза и кисти съпътстващи развитието на остеоартроза.

Лечение на остеоартроза

За лечението не остеоартрозата е нужен комплексен подход, като обикновено то е основно симптоматично и свързано с облекчаване на болката и забавяне на прогресирането на заболяването.

При консервативното лечение могат да се използват:

  • Противовъзпалителни и обезболяващи медикаменти - Използват се в стадиите на изостряне на симптомите. Имат за цел да намалят болката и възпалението в областта на ставата. 
  • Лазертерапия - използва се в началните стадии на заболяването с обезболяващ, стимулиращ и противовъзпалителен ефект.
  • Озонотерапия - Използва се под формата на вътреставни инжекции на озониран разтвор. Има за цел забави дегенеративните процеси в засегнатата става
  • Кинезитерапия - Леките движения стимулират образуването на синовиална течност и храненето на ставния хрущял. Благодарение на специфични и щадящи упражнения, може да се постигне значително облекчаване на болката и забавяне на развитието на дегенеративните процеси. Важно е кинезитерапията да се прилага от специалист и да не е в стадия на обостряне.
  • Ултрависокочестотни токове - Имат трофично, противовъзпалително и обезболяващо действие
  • Електростимулация - Използва се в комбинация с други процедури с цел възстановяване на мускулния баланс и сила. Това позволява засегната става да се натоварва равномерно като така се намалява риска от прогресиране на заболяването. 
  • Балнеолечение - използват се различни процедури с минерална вода, като най-често се използват цялостни програми за лечение на дегенеративни ставни заболявания.

При прогресиране на заболяването и значителна инвалидизация се преминава към хирургична операция с цел ендопротезиране. При този метод използва изкуствена тазобедрена или колянна става, които възстановяват напълно функциите на увредената част и премахват болката. След ендопротезирането се прави рехабилитационен курс с цел възстановяването на мускулатурата около изкуствената става.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаНормативни актовеНовиниЗдравни съветиСнимкиИзследванияСпециалистиКлинични пътекиСоциални грижиЛайфстайлБотаникаЗаболявания (МКБ)Спорт и туризъмИнтервютаПсихологияФизиологияОбразованиеТестовеЗаведенияДиетиАнкетиОрганизацииПроизводителиРецепти