Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Интелектуален спорт Покер

Покер

Покер - изображение

Покер е група от игри на карти, включваща залагания и индивидуална игра, при която победителя се определя от редица комбинации от картите, някой от които остават скрити до края. Покер игрите се различават по броя раздадени карти, броят отворени карти и броят на картите, които остават скрити. Процедурата по залаганията варира в различните игри, като съществуват малък и голям залог, познати като „висока ръка“ и „ниска ръка“.

В повечето модерни игри на покер, първият кръг на залозите започва с един от играчите, който прави принудителен залог (нарича се блайнд или анте). В стандартната игра всеки следващ играч (по посока на часовниковата стрелка) трябва или да потвърди залога или да го увеличи в случай, че има добри карти. При липса на такива, той може да се откаже, чрез хвърлянето им на масата. След отварянето на всички карти от дилърът, играчът с най-силната ръка печели целия залог.

Успехът на един играч се дължи на неговата стратегия, бързо пресмятане на вероятностите, психическа устойчивост на провокациите, на умението да се блъфира и най-вече на късмета.

Развитието на покерът придобива огромни размери през ХХ век, като това е индустрия за милиарди долари, докато преди това той е предимно средство за развлечение на ентусиастите. Днес по света има милиони професионалисти, които се занимават с този интелектуален спорт.

Варианти на покера

Въпреки, че в покерът се срещат много варианти, всички те са подчинени на подобен образец на игра и се следва йерархията на ръцете. Съществуват четири различни вида, които са групирани според начина на залагане отваряне на картите:

Нормален покер

Това е най-старият вариант на покер, като при него се раздава пълна ръка от карти за всеки един играч. Залага се в един кръг, като са позволени повишаване и повторно повишаване на залога. Играе се с 5 карти, като играчите имат право да сменят до 3 от тях, в търсене на по-успешна комбинация. Така се дава възможност за прилагането на различни видове стратегии.

Стъд покер

Картите се раздават по предварително определена комбинация от такива с лицето нагоре и с лицето надолу, със залагане след всяка извадена карта. Това е вторият най-стар вариант, като в началото се играе с 3 карти, но в последствие те стават 5, а днес са 7 (три с лицева част и четири обърнати). Целта е да се направи най-добрата комбинация от 5 карти.

Равен покер

Пълна ръка карти се раздава на всеки един от играчите, като те нямат право да променят нито една от тях.

Покер с общи карти

Известен е още като „Флоп покер“. На играчите се раздават непълна ръка карти с лицето надолу. Всеки един от играчите има право да реши какво да прави, като вариантите са да падне (да се откаже от играта), да плати определения минимален залог или да го вдигне. След това крупието започва да обръща картите, като при първия път то отваря 3 карти (флоп), в следващото залагане 1 (търн) и в последния кръг още 1 (ривър), като играчите трябва да направят най-добрата комбинация от своите 2 карти + петте, които са отворени на масата. Най-известните видове от този вариант на покера са Тексас Холд`ем и Омаха.

Видове ръце в покера

Тук ще видите силата на ръцете, подредени от най-силните към най-слабите:

Стрейт флъш – пет поредни карти от една боя. Най-силният е от 10 до Асо, като той се нарича Роял флъш.

Фор ъф а кайнд или куадс – това е комбинация от от четири еднакви карти.

Фул хаус или фул боут – комбинация от три еднакви и две еднакви карти (например 3 дами с 2 деветки).

Флъш – комбинация от 5 карти от един цвят, например купа, без да е задължително те да са последователни.

Стрейт – 5 поредни карти, но от различни бои. При двама играчи със стрейт, играта печели този, с по-висок ранг на картите.

Трипс / сет / Трий ъф а кайнд – това е ръка, при която има три карти от един и същ вид, а двете останали са различни (например 4♦ 4♣ 4♠ 8♣ 7♦).

Две двойки – комбинация от две по две еднакви карти и една различна от тях.

Двойка / Пеър – две карти от един вид в комбинация с три други различни.

Най-висока карта – когато никой от играчите няма нито една от посочените по-нагоре ръце, тогава победител става онзи, който има най-високата карта в ръката си. При двама с еднакви най-високи карти, победител е онзи от тях, който има втората най-висока карта.

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнкети