Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки На растителна и билкова основа Ресвератрол като спортна добавка

Ресвератрол като спортна добавка

Ресвератрол като спортна добавка - изображение

Един от най-мощните природни антиоксиданти използван и като добавка в спорта се нарича ресвератрол. Това е полифенолно съединение естествено синтезирано от някои растения, за първи път извлечено от ципата на червено грозде. Именно на ресвератролa се отдават по-малкото сърдечносъдови заболявания при французите в сравнение с други държави не консумиращи такива количества червено вино. Ресвератролът има множество полезни за тялото свойства, сред които антиоксидантно, кардиопротективно, противовъзпалително, антивирусно, анти ейдж и липолитично действие (изгаря мазнините). В спорта най-често се използва заради антиоксидантният си ефект, свойството да повишава енергията и стимулира изгарянето на мазнините.

На какъв принцип действа ресвератрола като спортна добавка?

Използването на ресвератрол като хранителна добавка лежи на базата различни клинични опити показващи множеството му положителни ефекти върху здравето и дълголетието. Изследванията направени върху лабораторни мишки показват, че ресвератролът удължава продължителността на живота им, намалява количеството мазнини и увеличава чистата мускулната маса. Освен това докато са хранени с високи дози ресвератрол лабораторните животни са били с повишена жизненост и полова активност.
Учените установили, че ресвератролът действа чрез активиране на специфичен ген, което едновременно увеличава живота на лабораторните животни и намалява мазнините в тялото им. Механизмът на това действие се обяснява със стимулирането на съответния ген, което подава на мозъка грешна информация за нужда от допълнителна енергия. Вследствие на това тялото отделя адреналин, който вкарва мазнините в метаболизма и така те се използват като източник на енергия. 
Действието на ресвератролът върху хора все още е обект на изследване, но учените смятат, че използването му като хранителна добавка за спортисти може да носи множество ползи за здравето. Използването му като спортна добавка е най-вече като антиоксидант и средство предпазващо сърдечно-съдовата система.

Потенциални ефекти от употребата на ресвератрол като спортна добавка

  • Антиоксидантно действие
  • Кардиопротективно действие
  • Повишаване на енергията и издръжливостта
  • Подпомагане на изгарянето на мазнините
  • Противовъзпалително действие
  • Подпомагане на имунната система

Прием и дозировка на ресвератрол като спортна добавка 

В зависимост от производителя дозировката на добавките с ресвератрол може да е различно. Обикновено дозата при повечето добавки не надвишава 500 мг. на ден, приета на гладен стомах преди тренировка.

Ресвератролът присъства и като естествена съставка на храната като с най-голяма концентрацията се намира в червените сортове грозде, червеното вино, боровинките и фъстъците.

Странични ефекти и противопоказания

До сега няма данни за странични ефекти или противопоказания за използване на ресвератрол в препоръчителни дозировки.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноАлт. медицина