Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Други спортове Крикет състезатели Сахин Тендулкар – крикет

Сахин Тендулкар – крикет

Сахин Тендулкар – крикет - изображение

Сахин Рамеш Тендулкар е бивш крикетър от Индия, познат по целия свят като най-добрият батсман от последните поколения. Наричан е „Богът на крикета“ и без никакво съмнение, той е най-великият състезател в този спорт. Започва да тренира крикет на 11 години, а на 16 прави своя дебют срещу Пакистан. Той представлява Мумбай и Индия в международните срещи в продължение на почти 24 години. Той е единственият играч, който е отбелязвал точки в над 1000 международни срещи, а също така е играл за 2 национални отбора в един и същ ден. Направил е над 30000 ръна в международни състезания, а през 2013 година стана едва 16-тия играч и първи от Индия, който постига 50000 ръна във всички официални мачове.

През 2002 година, Сахин Тендулкар е класиран на второ място сред най-добрите тест батсмани след Дон Брадман от алманахът на Wisden Cricketers.

По-късно в неговата кариера, Сахин става част от индийския национален отбор, който през 2011 година печели Световната купа, в шестото участие на страната. Преди това, през 2003 година, той е получавал наградата за „Играч на турнира“, на същото първенство, което се провежда в Южна Африка.

След последният му мач, на 16 ноември 2013 година, Тендулкар получава най-високото държавно отличие на Индия, лично от министър-председателя, като това го прави най-младият носител на този орден и първият, който го получава за спортни заслуги.

Стил на игра на Сахин Тендулкар

Този крикетър удря топката, хвърля я и я подава с дясната ръка, но пише с лявата. Понякога хвърля топката с лявата ръка по време на тренировките и това му помага в някой от по-продължителните мачове да използва тези си способности. Самби Бел определя Сахин като „Най-невероятния батсман на своето време“. Удрянето му с бухалката се основава на баланс и пълно ограничаване на грешните движения. Той предпочита бавните и ниски вратички, които са типични за Индийските турнири, а най-много точки постига на твърдите и позволяващи силно отскачане игрища, типични за Южна Африка и Австралия. Тендулкар е известен със своя стил на удряне, при който често изпраща топката извън квадрата на полето.

Батсманът използва някой от модерни и необичайни удара, като това му позволява бързо да се адаптира към почти всички видове хвърляния на топката. Именно на това се дължат и хилядите му точки и признанието му за най-великият крикетер и най-плодотворният батсман в историята на крикета.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпорт