Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Моторен спорт Сноукрос

Сноукрос

Сноукрос - изображение

Сноукрос е моторен спорт, в който се използват специализирани моторни шейни, управлявани по естествени или изкуствено изградени снежни писти, състоящи се от множество завои, стръмни изкачвания, скокове и препятствия. Достиганите скорости доближават 100 километра, скоковете са с височина до 9 метра и дължина над 40 метра. Сноукросът е най-популярното състезание за моторни шейни в света, като то силно наподобява мотокрос. Тук разликата е, че се използват шейни вместо мотори и пистите са заснежени. Самите състезания се провеждат основно през зимните месеци в северното полукълбо, по обясними причини.

От 1998 година, сноукросът се превърна в част от екстремните игри, като в първото му участие пистата е била много по-дълга от днешните варианти, а изкачванията и скоковете са били доста по-сериозни, но с оглед на безопасността се е открил оптималния вариант.

Оборудване за сноукрос

Моторните шейни се различават значително в зависимост от техния клас. Състезателите са длъжни да носят каски, които трябва да имат минимум 50% оцветяване в оранжево. Костюмите за състезанията също трябва да имат минимум 144 квадратни сантиметра от този цвят, както в предната, така и в задната си част. Другото задължително оборудване включва ръкавици, предпазни очила, кожени ботуши, предпазни кори за краката, налакътници и предпазни брони на гърдите и гърба.

Сноукросът по региони

САЩ

Органът, който ръководи провеждането на състезанията по сноукрос в САЩ се нарича Международни Серии на Шампионите. Той организира всички национални и регионални серии, които се провеждат на пистите в Уисконсин, Минесота и Мичиган.

Отделно от това има специални серии като състезанията на Планинския Запад, които се провежда в щатите обхванати от Скалистите планини. Също така се провежда и състезание на пистата за сноукрос в Уоконда (Илинойс), което се нарича „Предизвикателството на зимните бури“. Тук се кара предимно на изкуствен сняг, защото снеговалежите не са достатъчни за осигуряване на достатъчно дебела снежна покривка върху пистата.

Канада

В страната има две асоциации, организиращи събитията в сноукроса. Това са Канадската Сноукрос Състезателна Асоциация и Върховната Канадска Асоциация по Моторни спортове. Писти има изградени в провинциите Албърта, Саскачеван, Манитоба и Северозападно Онтарио.

Европа

Сноукросът е много популярен в скандинавските страни, но той става все по-известен и в бившите съветски републики, както и в Исландия и в Алпите. Използват се шейните на Ямаха, Поларис, Арктик Кет, Ски-Ду и Бомбардър. Състезанията са в няколко класа, като най-успорваните са Про Сток и Про Оупън. И двата са за машини до 600 кубически сантиметра, като състезателите задължително трябва да са над 16-годишна възраст.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт