Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Животните в спорта Фризби куче

Фризби куче

Фризби куче - изображение

Фризби куче е един изключително интересен спорт, в който собствениците на животните им хвърлят диск (фризби), при кучетата трябва да го хванат във въздуха. Тук се използва свободен стил на хвърлянето, но винаги се включва и някаква хореография, с което да се „грабне“ одобрението на журито и на публиката. Този спорт изгражда страхотна връзка между човека и животното, тъй като за доброто представяне се изисква синхрон, който се постига с много тренировки.

История

Спортът дава своето начало през 70-те години на ХХ век, паралелно с нарастването на популярността на фризбитата. Пиковият момент идва на 5 август 1974 година, когато по време на бейзболен мач 19-годишният студент Алекс Щайн и кучето му прескачат загражденията на игрището и демонстрират изумителни хвърляния и улавяния на диска, като публиката е удивена от скоростта на животното и височината на скоковете му. Кучето тича с над 50 километра в час, преди да скочи на близо 2,7 метра над земята и да улови фризбито. Играта толкова впечатлява всички, че самият мач е спрян за 8 минути и дикторът започва да коментира изпълненията, преди стюардите да изведат Шайн и полицията да го арестува. Кучето му Ашли толкова много впечатлява зрителите на стадиона и пред малките екрани, че занимаващите се с този спорт нарастват стотици пъти.

Формати

Отборът се състои от кучето и неговият стопанин в стандартното състезание „Хвърляне и донасяне“. Точките се присъждат за улавяне на фризбито на различни разстояния за определено време. Конкурсите също така се отличават с динамичният свободен стил, който включва кратки хореографии в съчетание с музика и множество дискове в играта. По-рядко срещани са събитията за най-далечно улавяне на фризбито.

Не всички кучета са в една група, обикновено те се разделят според уменията и опитът на водача им.

Хвърляне и донасяне

Събитието има различни няколко наименования, включително хвърляне и улавяне, мини-разстояние и разстояние+точност. Концепцията винаги е една и съща. Водачите имат на разположение 60 секунди, за да направят възможно най-много хвърляния на различни разстояния, като всяко следващо трябва да бъде по-голямо от предходното. Максималната дистанция на хвърлянето е до 50 метра в тази дисциплина. На кучетата се присъждат точки въз основа на разстоянието, което е изминало преди да хване фризбито. По-високите скокове носят допълнителен бонус. В тази дисциплина се използва само един диск.

Свободен стил

Това е дисциплината, при която всичко е доста субективно и зависи от преценката на съдията. Времето, в което трябва да се вмести водачът и неговото куче е между минута и тридесет секунди и 2 минути. Наблюдават се атлетизма на кучето, степента на трудност на изпълненията, скоковете, хореографията, превъртанията във въздуха при улавянията на диска и бързото хващане на няколко хвърлени диска за кратко време. Това е едно от най-популярните събития и носи най-много дивиденти на участниците в него.

Тренировки за фризби куче

Не всички кучета разбират веднага концепцията на играта. Не може да се очаква те инстинктивно да видят летящия диск и да го последват, хващайки го във въздуха. Фризбито трябва да се хвърля срещу кучето от близко разстояние. След като то започне да го хваща, постепенно дискът започва да се хвърля от все по-големи дистанции и по-високо, като винаги трябва да минава над главата на кучето. Така животното се приучава инстинктивно да го хваща и постепенно започва да го следва и улавя във въздуха, дори и да не е хвърлен над главата му.

5.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория