Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Витамини, минерали и електролити Хром пиколинат като спортна добавка

Хром пиколинат като спортна добавка

Хром пиколинат като спортна добавка - изображение

Една от хранителните добавки използвана често от активно спортуващите хора се нарича хром пиколинат. Това е хранителна добавка на основата на микроелементът хром в комбинация с пиколинова киселина, която е една от органичните киселини естествено образуваща се в тялото. Тази формула се смята за една от най-ефективните за усвояването на хром от организма. В спорта хранителната добавка хром пиколинат се използва с цел увеличаване на силата, мускулния растеж и намаляването на подкожните мазнини в тялото.

Какво е действието на хром пиколината като спортна добавка

Хромът е изключително важен елемент за правилното функциониране на редица процеси в човешкото тяло свързани с въглехидратната, мастната и белтъчната обмяна. На първо място той участва в изграждането на хормона инсулин и подпомага изпълнението на най-важната му функция - доставка на глюкоза към клетките в тялото. Така чрез повишаване на инсулиновата чувствителност на клетките хромът спомага за стабилизиране на нивата на кръвната захар и подобрява усвояването на глюкозата. В спорта тази хранителна добавка може да бъде полезна за атлети на високовъглехидратна диета с цел подобряване на процеса на възстановяване на мускулния гликоген. Също така поради факта, че инсулинът проявява антикатаболен ефект (противодейства на разрушаването на мускулите) и е свързан с усвояването на белтъчините, се предполага, че добавянето на хром в диетата на спортистите може да подпомогне анаболните процеси. Тези твърдения все още не са доказани научно и изследванията в тази посока продължават. 
Като хранителна добавка хромът пиколинатът се използва често и като спомагателно средство при нискокалорийни диети с цел потискане на апетитът към мазнини и сладко, както и за поддържане на стабилни нива на кръвната захар. В голямата си част ефектите от хром пиколинат не са научно потвърдени или проучени, а механизмите му на въздействие върху тялото са в процес на научни изследвания.

Прием на хром пиколинат като спортна добавка 

Човешкия организъм се нуждае от много малки количества хром, поради което той е част от микроелементите в тялото. За дозирането му е важно да се спазва указанието за прием на опаковката и да се не се превишават препоръчителните дози. Не трябва да се комбинира хром пиколинат с други добавки съдържащи хром или минерални комплекси.

Странични ефекти на хром пиколинат като спортна добавка

Има твърде малко изследвания свързани с безопасността при приема на хром пиколинат като спортна добавка. Въпреки това хром пиколинатът може да предизвика нежелани реакции сравнително рядко и то при многократно превишаване на препоръчителните дневни дози.

Възможните странични ефекти на хром пиколинат включват:

  • Образуване на синини по тялото и кръвотечение от носа
  • Кожен обрив
  • По-рядко уриниране
  • Чувство на умора
  • Загуба на апетит
  • Гадене или повръщане
  • Нарушения на съня
  • Главоболие
  • Виене на свят 

Хром пиколинатът в големи количества не е препоръчително да се приема заедно с лекарства за лечение на диабет, поради риск от засилване на ефекта им. При прием на лекарства за диабет е нужна консултация с лекар, преди използването на хром пиколинат като хранителна добавка.

3.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиЛюбопитноЛечения