Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Спортно пренапрежение Хронично спортно пренапрежение

Хронично спортно пренапрежение

Хронично спортно пренапрежение - изображение

Вследствие на продължителни и тежки тренировъчни занимания, без достатъчно почивка се получава хронично спортно пренапрежение. Психоемоционалното състояние при подобен тренировъчен режим играе важна роля за появата му. Наличието на някои предшестващи заболявания и състояния (инфекции, нарушения в съня, храненето, тютюнопушене и прием на алкохол) могат да предразположат организма към този вид спортно пренапрежение.

В началната фаза заболяванията, които се проявяват са незначителни и обикновено спортистите не им обръщат внимание. В по-късните стадии заболяванията са по-сериозни и измененията имат необратим характер.

По-често срещани са измененията, които настъпват в сърцето, по-рядко са тези при черния дроб, отделителна система и дихателна система.

Хронично спортно пренапрежение на сърцето:

При хроничното спортно пренапрежение на сърцето се проявява хронична дистрофия на миокарда. Тя се появява вследствие на нарушеното равновесие между адреналина, норадреналина и ацетилхолина. Това води до не доброто снабдяване с кислород на мускулната тъкан и се развива хипоксия на миокарда. При спортисти миокардната дистрофия се изявява най-често, при тези, които тренират за издръжливост. За предотвратяването е необходимо да се планират добре тренировките на спортистите, трябва да не бъдат толкова форсирани и да им бъде предоставено достатъчно време за отдих.

Ритъмни нарушения при хронично спортно пренапрежение:

Ритъмните смущения могат да бъдат следствие на нарушения в автоматизма и възбудимостта на сърцето, нарушения на проводимостта и комбинирани нарушения. Най-честите аритмии, които се получават при спортисти са: синусова брадикардия, синусова тахикардия, синусова аритмия, естрасистолия.

  • Синусовата брадикардия е нарушение, при което пулса спада под 40 удара в минута. Може да бъде вследствие на претренираност, сърдечен блок и други патологични причини.
  • Синусовата аритмия се причинява от огнищни инфекции, претренираност и нарушена регулация на сърдечносъдовите механизми.
  • Синусова тахикардия е състояние, при което се ускорява сърдечният пулс. Това се получава при повишена температура, миокардна дистрофия и локални инфекции.
  • Екстрасистолите са състояния, при които се появява нарушение в сърдечната дейност.


Прояви на хронично спортно пренапрежение в черния дроб:

При тези увреждания, често причинени от упражнения за издръжливост, спортистите се оплакват от хронична болка в дясно подребрие. Тези състояния често се придружават от жлъчни заболявания. Причините за чернодробните заболявания от спортно пренапрежение са най-често прекаран хепатит, десностранна сърдечна недостатъчност и др. В случай, че спортистът не е прекарал някакво чернодробно заболяване, но все пак има симптоми на хронично спортно пренапрежение на черния дроб, то най-вероятно е вследствие на спазъм на чернодробните вени.

Хипертонични състояния при хронични спортни пренапрежения:

При спортистите, които са свързани с голямо физическо напрежение кръвното налягане се покачва. Това може да е реакция, която се причинява от силни и чести шумове, при претренираност и черепно-мозъчни травми. При това състояния на спортистите трябва да им бъде направен кардиологичен преглед.

Хипотонични състояния при хронично спортно пренапрежение:

Това са състояния, при които кръвното налягане е под нормалните граници. Хроничната хипотония е реакция, която се проявява след претренираност, намаляване на теглото, от ендокринни нарушения и др. При хроничната хипотония спортистите имат следните симптоми: главоболие, лесна уморяемост, намалена работоспособност.

При отстраняване на факторите, които действат на спортиста, състоянието му се подобрява и той може да се върне към спортните дейности.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория