Начало Спорт Влез във форма Тренировки и програми Функционални тренировки Бънджи фитнес тренировка

Бънджи фитнес тренировка

Бънджи фитнес тренировка - изображение

Продължаваме да ви представяме всички новости от света на фитнеса, тъй като това е нашата най-голяма страст – да откриваме ентусиасти, които следят модните вълни в спорта и ви представяме това, което те правят. А днес отново присъстваме на груповата тренировка на един наш стар познайник, който не спира да ни изненадва. Това е Мартин Калчев, който всички от вас познават от представените малко по-рано през годината тренировки с Gymstick®. Този път той ни демонстрира новият си клас, а именно бънджи фитнес. 

Някои от момичетата, които демонстрираха упражненията във бънджи фитнеса ще ви се сторят познати – това е така, защото това са едни от най-активните „фитнес машини“, които следват Мартин във всички негови класове и всяка новост, която той въвежда бива тествана от тях.

Бънджи фитнес тренировка

Упражненията в тази иновативна тренировка се изпълняват за 20 секунди всяко, като между тях има 10 секунди активна почивка, която представлява нещо като „летеж“ - трениращият виси на бънджито и е заел поза, сякаш лети.

Активна почивка

Може да се изпълнява индивидуално или по двойки, тройки или с повече участници, като разликата е, че при мулти изпълнението, „летците“ се държат за ръцГрупова бънджи почивка

Бънджи набирания

Бънджи набирания

Упражнението е много подходящо за начинаещи, тъй като набиранията на лост изискват доста голяма сила, а при този вариант бънджи ластикът подпомага трениращия. Мускулите, които биват засегнати са широкият гръбен мускул, бицепсите, а също и коремната преса, тъй като изпълнението е с изпънати и леко повдигнати крака. Трениращият сяда в „седалката“ на ластиците и се захваща за ръкохватките. Набирането се прави с пружиниране, като през цялото време краката са събрани, изпънати и вдигнати под 45 градуса.

Плиометрични лицеви опори

Упражнението е вариация на класическите лицеви опори, като то също е много подходящо за начинаещите трениращи. С плиометричните лицеви опори се развива експлозивна сила в горната част на тялото и по-специално в гърдите и ръцете.

Плиометрични лицеви опори

Застава се в позиция за лицеви опори, придържани от ластиците на бънджито! Спуска се до долна позиция и при вдигането се изтласквате рязко нагоре, за да отлепите дланите си от земята. Не се притеснявайте от голямо натоварване в китките, ластиците се грижат за вашата защита.

Лицеви опори с летежЛицеви опори с летеж 

Тези лицеви опори са по-трудния вариант на горното упражнение, но пък със сигурност ще се забавлявате много с тях. Натоварва се почти цялото тяло и мускулите придобиват страхотен тонус. Изпълнението е следното – след като се спуснете в долна позиция, изтласкайте се нагоре експлозивно и изпънете ръце и крака, оставяйки се на ластика да ви вдигне във въздуха и да заемете поза сякаш летите или сте като звезда! Стремете се да се възползвате от силата на ластиците, като при спускането в долна позиция те се разпъват и ви улесняват отскачането нагоре!

Лицеви опори крис-кросКрис-Крос лицеви опори 1

Лицеви опори с летеж

Този вид лицеви опори отново засягат множество мускулни групи. Спускането надолу е същото като при горното упражнение, но за разлика от него, тук при изтласкването нагоре се вдигат на кръст изпънати лява ръка и десен крак и дясна ръка – ляв крак. Така освен тонизирането на мускулите се развива още и координацията и баланса и се усъвършенства умствено-мускулната връзка.

Плиометрични раменни пресиПлиометрични раменни преси

Упражнението е много добро за развиване на сила и мускулна издръжливост в раменния пояс, но също така при изпълнението се включват и много други мускули, включително и тези в ръцете. От позиция за лицеви опори, вдигнете краката си нагоре и се захванете с тях за ластиците, така че да останете надолу с главата, сякаш ходите на ръце! От тук свийте лактите си и се спуснете към земята и при достигане до крайна долна точка натиснете пода с ръце и изпълнете раменна преса до почти пълно изпъване на ръцете. Това е варианта за начинаещи или класическата раменна преса. За да стане упражнението плиометрично, изтласкайте се нагоре експлозивно, така че ръцете ви да се отлепят от земята, а ако искате да усложните нещата още повече, пляскайте с ръце при отскачането от земята!

Лицеви опори по двойки с подаване на медицинска топка

Лицеви опори с подаване на медицинска топка

Това е едно от най-трудните и изискващи доста координация и сила упражнение, поради тежестта на медицинската топка. Изпълнява се по двойки, като трениращите застават в позиция за лицеви опори един срещу друг. Първият трениращ вдига топката заедно с изтласкването нагоре, за да се вдигне във въздуха, другият също се изтласква във въздуха и при хвърлянето на топката към него я поема и едновременно влизат в долна позиция на лицевите опори. Упражнението се прави без пауза, като топката трябва да се хвърля от единия към другия без забявяне.

Рибка

Упражнението страхотно оформя коремната преса, дупето и краката, а също е натоварващо и за раменете. Този път трениращият не сяда в седалката на ластиците, а ходилата му се захващат до ръкохватките, а самият той застава в позиция планк (на лакти), като краката му остават във въздуха.

Рибка начална позиция

От тази позиция краката започват да се движат бързо нагоре – надолу като при плуването (ножично) за указаното време.

Рибка 

Ето и краткия филм, който заснехме за вас:

 

Тренировките по бънджи фитнес се провеждат във фитнес център „Сити“ - Стара Загора понеделник, сряда и петък от 20 часа, а вторник и четвъртък има сутрешни тренировки от 8 часа.

Екипът на Фрамар Спорт изказва своите благодарности на Мартин Калчев и неговите момичета за указаното съдействие и професионално отношение.

Тренировките в това направление вече са много популярни по света, но в България тепърва се правят първите стъпки и мястото, където можете да му се насладите е Bungee Fitness City Стара ЗагораЗа допълнителна информация: https://bungeefitnessbulgariaofficial.wordpress.com/ и на телефон: 0886853297 Мартин Калчев"

Автор и видео: Костадин Йочев

Фотограф: Пламен Георгиев

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиФизиологияЛюбопитноРецептиЛайфстайлИсторияЛеченияСпорт и туризъмСнимкиНовиниХранене при...АнкетиОрганизацииВидеоОбразованиеПроизводители