Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Силов спорт Канадска борба

Канадска борба

Канадска борба - изображение

Канадска борба е специфичен вид борба с двама участници. Всеки един от тях поставя едната си ръка (лява или дясна, като ръцете на противниците трябва да са едноименни) на маса, като опората е в лакътя, след което хваща ръката на съперника си. Целта е да се свали ръката на противника до повърхността на масата, чрез прилагане на натиск с помощта на предмишницата и рамото.

Роля за успехът в канадската борба могат да изиграят различни фактори. Двата основни са техниката и засилването на ръката, подпомагащи за спечелването на мача са дължината на рамото, неговата мускулна маса (плътността ѝ), размера на ръката, издръжливостта и гъвкавостта на китката, времето за реакция и много други, които могат да дадат предимство на някой от играчите.

Аматьорските срещи се провеждат дори в неформална среда, например за доказване на силата между двама души. Професионалните срещи обаче са нещо доста по-различно. Те се провеждат върху специална маса за канадска борба, която има 2 ръкохватки за подпомагане на опората при борбата (хващат се със свободната ръка), 2 подложки за намаляване натоварването на лактите и 2 бази, до които се сваля ръката на единия от противниците. Също така състезателите са разделени в категории, както и на лява и дясна ръка. Правилата са много строги, като например санкции се получават за вдигане на лакътя от подложката, фалстарт преди сигнала на съдията, умишлен разрив на захвата и други. Китките не трябва да за извити преди старта, за да не се получава непозволено предимство. Правилата се диктуват от Световната Федерация по Канадска Борба и в нея са включени 85 страни-членки.

Някой от топ състезателите по канадска борба са Джон Брезенк (всепризнатият №1 в този спорт), Заур Цкахадзе, Алексей Воевода и Джери Кодорет. Ален Фишър е рекордьорът по световни титли, като той притежава 26 златни медала. Последният е от 2011 година, когато той е на 55 години, с което се превръща и в най-стария световен шампион. При женитев канадската борба, Хайди Андерсън от Швеция е носител на 9 световни титли в периода от 1998 до 2011.

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиНовиниИсторияЛюбопитноСпорт и туризъмСпортСоциални грижиХранене при...Организации