Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на костите Фрактури на предмишницата в спорта

Фрактури на предмишницата в спорта

Фрактури на предмишницата в спорта - изображение

Едни от най-честите счупвания в спорта са фрактурите на костите на предмишницата.

Предмишницата се състои от две кости: радиус - по-голямата от двете кости, която минава от страната на палеца и лакътната кост - по-малката от двете кости, минава от страната на малкия пръст.

Най-честите причинители за тази фрактура са:

 • падане върху протегната ръка
 • падане директно на предмишницата
 • директен удар на предмишницата
 • усукване на ръката извън нормалните граници на движение.

Има рискови фактори, които увеличават възможността за счупване в тази област

 • намалена мускулна маса
 • лошо хранене
 • някои вродени костни условия
 • напреднала възраст
 • участие в контактни спортове

Клинична картина:

Симптомите, които се проявяват са: болка, оток, синини и деформация около травмата, намален обем на движение, костни крепитации. Болният държи пръстите си леко свити, за да намали напрежението на сухожилията. Активните движения на китката и пръстите са болезнени и невъзможни. Сетивните влакна на лъчевия и лакътния нерв се засягат от периферни фрагменти.

Диагностика на счупванията на предмишницата:

Най-често използваният метод за диагностика е рентгенографията. Той се използва, за да се търси пробив в областта на предмишницата. Компютърната томография се използва за разглеждане на структурите на ръката като хрущяли и сухожилия.

Лечение на счупванията на предмишничните кости:

Лечението зависи от тежестта на фрактурата и включва:

 • Безкръвна репозиция, наместване на костните фрагменти, последваща гипсова имобилизация от метатарзофалангеалните стави до горния край на мишницата ако счупването е на диафизите на предмишничните кости и до лакътя ако е в проксималната част (фрактура Колес и фрактура Смит).Често използвани са ортопедичните шини и ортези.
 • Ако консервативното лечение е неуспешно се преминава към оперативно. То се състои от кръвна репозиция и фиксация на костните фрагменти с различни видове остеосинтези.

Усложнения:

Наблюдава се псевдоартроза на двете кости или само на лакътната.

За да се предотвратят фрактурите на предмишницата трябва да се приемат повече храни богати на калций и витамин D, да се тренира за изграждане на силни мускули и здрави кости. Нужната екипировка и оборудване по време на спорт е задължителна.

Костите на предмишницата могат да се счупят в долния им край, проксималната и средната част. Най-чести са счупванията в проксималната част и в долния край на предмишничните кости.

 • Счупването на олекранона (Fracturi Olecrani) е една от най-честите фрактури в проксималния край при спортисти.

Механизъм на счупване на олекранона:

Най-честата причина е директен удар или падане при сгънат лакът.

Клинична картина, която се получава при счупване на олекранона:

Счупването на олекранона е вътреставно. Симптомите, които се появяват са оток, хемартроза, деформация,невъзможна е екстензията на предмишницата.

Лечение:

При неразместени фрактури се прилага имобилизация в екстензирано положение на предмишницата за 3 седмици. При разместените фрактури се използва остеосинтеза с винт.

 • Екстензионният тип счупване на радиуса в типично място (Fracture Colles) е една от най-честите фрактури на опорно-двигателния апарат като цяло и също така много често срещана в спорта.

Механизъм на получаване на счупване на радиуса в типично място:

По-често фрактурата на Колес се причинява по индиректен механизъм, при падане на дланната повърхност на ръката, с екстензиран лакът.

Клинична картина:

Симптоматиката е следната: болка, деформация, оток, възможни са увреди на радиалния нерв.

Диагностика при фрактура Колес:

Както обикновено за диагностиката е необходима рентгенография и компютърна томография.

Лечение

Прави се репозиция и се поставя шина от метатарзофалангеалните стави до лакътя за около 30 дни.

Рехабилитацията е важна част от възстановителния процес на фрактурите на предмишницата. В отделните периоди на възстановяване се прилагат различни средства от кинезитерапията, масажа и физиотерапията.

 • По време на имобилизационния период е добре да се прилагат упражнения за ставите, които са извън гипса или ортезата, също така масаж в сегментарната зона на горния крайник. Калусообразуването може да бъде подпомогнато с почукване по гипса.
 • В ранния след имобилизационен период се прилагат пасивни упражнения, упражнения с уреди и на уреди. Ако има оток се прави отточен масаж, използват се също различни физиопроцедури.
 • В късния след имобилизационен период се използват много и различни средства, насочени към засилването на мускулатурата и по-бързото укрепване на засегнатия участък. Тук вече влизат хидротерапията, стречинг упражненията, упражнения за захвата и издръжливост.

Не бива да се натоварва прекалено ръката, затова е добре упражненията и процедурите да бъдат изпълнявани от кинезитерапевт или физиотерапевт, които може правилно да ги дозира, за да не се получат усложнения.

Можете да се върнете към активния спорт тогава, когато ръката е напълно излекувана и възстановена.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортИзследванияЛеченияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноНовиниВидеоИсторияКлинични пътекиБотаникаЗаболявания (МКБ)ПсихологияОрганизацииЛайфстайлСпециалистиИнтервютаНормативни актовеАнкетиЗаведения