Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Боен спорт Киномичи

Киномичи

Киномичи - изображение

Киномичи е бойно изкуство в традициите на Будо, което е разработено във Франция въз основа на айкидо, от Масамичи Норо през 1979 година. Майсторът е един от живите ученици на Морихей Уешиба, създателят на айкидото.

Произход на киномичи

Както Морихей Уешиба създава своето бойно изкуство на база на дайто-рю айки-джуджуцу, така и Масамичи Норо продължава своите изследвания върху техниките и философията на айкидо и ги допълва, с което се стига до киномичи. За японците, развитието е естествен процес на еволюция на познатите неща, като целта е доусъвършенстването им.

Според Масамичи Норо, най-съществените елементи на цялото обучение са мирът и неговата реализация. Всичко започва и се придържа към тях. Това е връзката между човека, земята и небето, при която се освобождава върховната енергия. Тази енергия извира от земята и протича през енергийните центрове на тялото, включително и през Хара, който се намира в корема, след което се модулира от сърцето на практикуващия.

Техники и посвещения

Техниките се практикуват с голи ръце, с пръчка (Жо), дървен меч (Бокен) и меч (Яито), от изправено положение или на колене, с контрол или с хвърляния, с един партньор или с много, по систематичен начин или свободно . Поради техническата богатството на това изкуство и неговите безброй вариации, то може да изглежда сложно. Въпреки това, едно задълбочено изучаване с помощта на майстор позволява да се разберат неговите принципи, а по този начин се разкрива и простотата му.

10 са основните техники на киномичи. Те са разделени на нива, а именно:

І. Включва 6 основни движения

ІІ. 19 движения + 6-те основни

ІІІ. 33 движения + 2 форми за придвижване

ІV. 111 движения + 8 форми за придвижване и приближаване на противника

V. Всички движения + 16 начина за придвижване към 1 или няколко противника

VІ. Форми на движение само за някой от напредналите ученици + изучаване на техники с оръжия като танто (къс меч или кама), тесен (бойно ветрило) и т.н.

Останалите нива са за експертите, като те включват техники за водене на боя с много противници, усъвършенстване на енергията на тялото и контрол на ума и сърцето.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпорт