Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Боен спорт Система

Система

Система - изображение

Система е руско бойно изкуство. Към обучението му се включват ръкопашен двубой, граплинг, борба с нож и огнестрелни оръжия, но като цяло няма ограничения. При тренировките се правят самостоятелни упражнения и спаринги, като фокусът е върху контролиране на шестте лоста на човешкото тяло, а именно лактите, шията, коленете, кръста, глезените и раменете, чрез прилагане на натиск върху точките и бързото им поразяване. На система се гледа не като на бойно изкуство, а като начин на живот. Обикновено на система се гледа като на бойното изкуство прилагано от руските спец части Спецназ, но Спецназ са само малка част от всички, които се занимават с практикуването.

Наименованието „Система“ дълго време е било „Система за ръкопашен бой“, но в последствие е било съкратено. Личните бодигардове на Йосиф Сталин са практикували това бойно изкуство, като след смъртта му, тези специалисти са започнали да обучават части от армията на Русия, които са участвали във високорискови мисии. В последствие система започва да се преподава в Спецназ и други бойни подразделения на полицията и армията.

Бойното изкуство започва да се тренира масово след края на студената война, като излиза извън рамките на войската и вътрешното министерство и влиза в тренировъчните зали, където много от младежите са запалени по него. Самата система не е била ново бойно изкуства, а по-скоро е била преоткрита наскоро.

Корените на система се губят назад във времето, но се смята че техниките са взаимствани от други бойни изкуства, като са адаптирани от всеки един инструктор, за да отговорят на нуждите на съвременната ситуация. Някой учени твърдят, че система са практикували още руските богатири, но това са по-скоро догадки.

Най-голяма заслуга за възобновяването на това бойно изкуство има В. А. Спиридонов, който прави стотици изследвания и разработва практиката на система. Той систематизира техниките използвани школите на Динамо в Москва от 1920 до 1980 година. Той установява, че в системата са включени голяма част от най-ефективните руски бойни изкуства. Взаимствани са биомеханиката на движенията, спортната психология, дисциплината, начинът на водене на бой от далечна и близка дистанция и други. В система се виждат и елементи от китайските бойни изкуства тайдзицюан и тайджигонг, като в това няма нищо странно, тъй като през 50-те и 60-те години на ХХ век са били привличани китайски майстори на тези бойни изкуства, които да обучават бойците от специалните части на армията.

Система и нейните разновидности вече не се практикуват само в Русия, а са се разпространили в други части на Европа, Северна и Южна Америка, като инструкторите са го допълнили и обогатили със своя опит и познания, създавайки хибридни системи на това бойно изкуство.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмНовиниСоциални грижиЛюбопитноСнимкиНормативни актовеЛайфстайлИстория