Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Боен спорт Крав мага

Крав мага

Крав мага - изображение

Крав мага е несъстезателна тактическа система за самозащита, разработена за израелските служби за сигурност, която е комбинация между бокс, муай тай, винг чун, джудо, джиу-джицу, борба и граплинг. Крав мага е стил, при който фокусът е върху реални ситуации и е изключително ефективен с бруталните си контаатаки. Разработен е унгарският евреин Ими Лихтенфийлд, който е бил боксьор и борец, като средство за защита на момчетата в еврейския квартал на Братислава от фашистките групи, които ги тормозят в средата на 30-те години на ХХ век. След имиграцията си в Израел в края на 1940 година, Ими доусъвършенства своите разработки и така се стига до крав мага. Днес разузнавателните служби и полицията на Израел широко използват това бойно изкуство, като от тайна техника, то набира все по-голяма популярност в цял свят и се създават все повече школи.

Основни принципи

Крав мага забранява конфронтациите. Това е система за поддържане на добра форма и е предназначена за самозащита, а не за нападение. При атака, трениращият трябва възможно най-бързо да приключи борбата. При самоотбрана се контраатукува бързо и срещу най-уязвимите части на тялото. При тренировките се използва защитно облекло, което в максимална степен защитава практикуващите от травми. Упражняват се защити от различни атаки, които са максимално бързи и ефективни.

Идеите на крав мага включват:

  • Контраатаката се прави възможно най-бързо след атаката или дори едновременно с нея, като се изпревари получаването на удар с нанасянето на насрещен.

  • Правят се целенасочени контраатаки срещу най-уязвимите точки на тялото като очите, гърлото, врата, лицето, слънчевия сплит, слабините, ребрата, коленете, пръстите на ръцете и други.

  • Максимална ефективност и ефикасност, за да се неутрализира противника възможно най-бързо.

  • Бързо оглеждане наоколо, за да се получи информация за маршрут за евакуация, допълнителни нападатели, предмети, които могат да се използват за защита и т.н.

  • Обучението е свързано и психологията на конфронтациите на улицата, като трениращият след това е в състояние да определи потенциалните заплахи, още преди те да са настъпили. Също така се научават физически и словесни методи, с чиято помощ да се избегне насилието, когато е възможно.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниЛюбопитноСоциални грижиСнимкиНормативни актовеЛайфстайлИстория