Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Зимен спорт Кърлинг

Кърлинг

Кърлинг - изображение

Кърлинг е вид спорт, в който състезателите плъзгат полиран камък върху лед, като го насочват към целева площ, която е съставена от четири пръстена. Състезават се два отбора от по четири души, всеки от които има право на две хвърляния. Целта е да се направят повече точки, като те се пресмятат в края на всяка част. Една игра може да се състои от осем или десет части. Движението на камъка може да се подпомага с почистване на пътя му с метли, а също и да се забавя, ако това се налага. От тактиката на отбора зависи страшно много, затова тя трябва да бъде изградена много внимателно. Двамата играчи, които държат метлите променят гладкостта на леда, като по този начин могат да променят и посоката на камъка, за да му помогнат да застане на точното място. Трябва да се мисли много бързо, затова и кърлингът се нарича „Шах върху лед“.

Начин на игра

Доставка

Процесът на плъзгането на камъка се нарича доставка. Скоростта и траекторията на камъка зависи от това дали той е пуснат направо или му е придадено въртеливо движение. Как ще бъде изпълнена доставката зависи от камъните на другия отбор, както и от тактиката. Преди пускането на камъка, той се забърсва, защото всяко излишно съпротивление може да наруши траекторията му и да провали доставката.

Плъзгането на камъкът се прави плавно, като той трябва да бъде пуснат преди преминаването на определена линия. В съвременните състезания се използват датчици, с които се засича дали камъкът е хвърлен правилно или не, като самата му дръжка святка в зелено или червено.

Метене

Метенето се извършва с две метли, като то се прави по две причини – да се намали триенето под камъка и да се намали отклонението му. В стратегията се включва и спирането на едната метла, за да се насочи камъка наляво или надясно, в зависимост от позиционирането на другите камъни. Метенето може да бъде от леко почистване до абсолютно почистване.

Изгаряне“ на камък

Понякога, играчите могат да докоснат с крак или с метла камъка, което се означава този термин. Докосването на спрял камък не е наказуемо, но ако той е ударен от хвърлен камък и бъде докоснат, то това също е нарушение. В случай на изгаряне на камъка, неговият резултат не се брои в края на частта и съответно в крайния резултат на срещата.

Най-добрите отбори в този зимен спорт са Канада, Шотландия, Норвегия, САЩ, Швеция и Швейцария.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмЛайфстайлЛюбопитноСнимкиНовиниЗдравни съветиСпортРецептиАлт. медицинаАнкетиЛечения