Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Силови спортове Мариуш Пудзяновски – Стронгмен

Мариуш Пудзяновски – Стронгмен

Мариуш Пудзяновски – Стронгмен - изображение

Мариуш Збигнев Пудзяновски е легенда в състезанието Стронгмен, а понастоящем участва в битки по смесени бойни изкуства. Докато участва в силовия многобой, той печели пет световни титли – повече от всеки друг силов атлет. Също така той има и две втори места, като един път е победен и от българина Стоян Тодорчев. През 2009 година дебютира в ММА.

Начало на кариерата

Бащата на Мариуш е бивш щангист и от там идва интересът към спорта. Когато е на 11 години, Пудзяновски започва да се занимава с киокушин карате и достига до четвъртата степен (зелен пояс). На 13 години вече е започнал да се занимава със силови тренировки, а на 15 стартира тренировките по бокс, като на ринга остава 7 години. В професионалният спорт дебютира на 16 години, като взема участие в надпреварата по вдигане на щанга от лежанка.

Кариера в Стронгмен

На 1 май 1999 година, Мариуш участва в първият си конкурс Стронгмен, който се провежда в Плоцк (Полша). Първият му успех е година по-късно, като той завършва на четвърто място.

През 2002 година обаче той е безапелационен и печели първата си световна титла, която дублира през следващия сезон. През 2004 година Пудзяновски доминира и в суперсериите на Стронгмен. На Световното първенство през същата година, той завършва на трето място, но впоследствие е дисквалифициран за нарушаване на здравната политика на състезанието. Освен това, той получава забрана да участва в състезания в следващата една година и трябва да върне наградата и парите, които получава за това трето място. Състезателят не оспорва наказанието за употреба на забранени вещества и след изтърпяването му се връща през 2005 година и отново печели титлата на Стронгмен, за трети път в своята кариера.

На Световният конкурс Стронгмен през 2006 година, Мариуш се класира втори, след Фил Пфистер. През 2007 година обаче, Пудзяновски си връща титлата, печелейки с едно събитие повече от директния си конкурент. Така той става един от тримата тежкоатлети, които са печелили по 4 световни титли. След тази победа, Мариуш заявява, че неговата цел е да спечели 5 пъти Стронгмен. Това му се отдава през 2008 година, когато той печели чак в последното събитие от конкурса, като преди това е с равни точки с Дерек Паундстоун. Пудзяновски успява да постигне целта си, въпреки тежката контузия на прасеца в полския Стронгмен, като травмата се усложнява в квалификациите на Световното първенство.

През 2009 година, полякът отново участва на Световното първенство, но остава втори след другата звезда на силовите спортове, литовеца Зидрунас Савицкас. След края на състезанието Мариуш заявява, че мисли да премине в редиците на ММА бойците, припомняйки си тренировките от юношеските години.

Лични рекорди на Мариуш Пудзяновски

  • Вдигане на щанга от лежанка – 290 килограма

  • Клякане с щанга – 390 килограма

  • Мъртва тяга – 430 килограма

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт