Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Тенис комплекси Настилки на тенис кортовете - разликите

Настилки на тенис кортовете - разликите

Настилки на тенис кортовете - разликите - изображение

От Ол Ингланд клуб до тенис корта в близкото училище, настилките в тениса са много разнообразни. Професионалните настилки се различават по своите специфични характеристики и всички състезатели трябва да се съобразяват с тях. Опитните тенисисти знаят как да използват всяка настилка така, че да извлече максимума от нейните черти. Четирите най-големи турнира в този спорт – Уимбълдън, Ролан Гарос и Откритите първенства на САЩ и Австралия са пример за настилки от най-високо ниво и за тяхното разнообразие. Тук се играе на трева, клей и твърди кортове и докато размерите на полето си остава едно и също, то скоростта на топката, нейното отскачане и като цяло начинът на игра се различават значително.

Твърда настилка

Тя се използва в два от големите турнири на Големия шлем – в САЩ и в Австралия. Обикновено се изработват от пластмаса или цимент, тази бърза настилка води до по-ниско отскачане на топката и тенисистите със силен сервиз имат повече успехи върху нея, макар че професионалистите смятат, че това е може би най-универсалната настилка, що се отнася до стил на игра. Количеството пясък в горния слой и видът на съставките влияят на скоростта на топката. Най-високият клас настилки, поставени на кортовете на два от турнирите на Големия шлем са Деко Търф, който се използва в Откритото първенство на САЩ, е съставен от акрил, каучук и кварц върху бетонова основа, докато Плексикушон, който е типичната настилка за Откритото първенство на Австралия е съставен само от термично формован акрил.

Трева

Кортовете в Ол Ингланд, домакинът на Уимбълдън, който е най-известният от турнирите на Големия шлем, се отличават със своята тревна настилка. Тази трева е подобна на използваната в грийновете около дупките в голфа. Това е най-бързата настилка в тениса, тъй като топката се плъзга по нея и това благоприятства тенисистите, използващи тактиката сервиз-мрежа, възползвайки се от по-трудното придвижване на противника си след ретура. Постоянната нужда от поливане и косене правят тревните кортове скъпи за поддръжка и затова те не са толкова много използвани в световен мащаб. В Англия обаче, традициите са затова, за да се спазват.

Клей

Това е може би най-използваната настилка по света, като най-известните червени кортове са тези на Откритото първенство на Франция – Ролан Гарос. Съставен от натрошени естествени материали като глинести шисти и тухли, този тип корт е най-бавният от всички. Играчите, които играят от основната линия и спазват едно постоянство в силните спинове на топката са най-облагодетелствани от дългите разигравания и по-високото отскачане на топката. Силните сервизи тук не са подходящи, той като топката се вдига прекалено високо и става бавна и лесна за връщане, затова и легендарни играчи с убийствени сервизи като Пийт Сампрас и Иван Лендъл не са печелили титлата от Ролан Гарос. Американският тип клей, който се нарича Har-Tru, е по-бърз от този на традиционните червени кортове, но пак дава предимство на играчите, предпочитащи да използват волетата.

Тенис настилки за закрити зали

Макар, че най-големите турнири се провеждат на открито, много от големите тенисисти с удоволствие се включват в турнирите на закрито. Кортовете в залите обикновено са с настилки подобни на килим или изработени от каучук с различни примеси. Тези настилки, подобно на използваните на открито, имат омекотяващ ефект, като това помага на състезателите да предпазят коленете си от стреса. Повърхността е средноскоростна. В някои зали се използва и дървената настилка (паркет), но тя е по-скоро изключение – това е най-рядката от всички повърхности.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайлХранене при...Здравни съвети