Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Възпалителни и дегенеративни заболявания Тенис лакът

Тенис лакът

Тенис лакът - изображение

Едно от честите спортни заболявания, получаващо се вследствие на възпаление или дегенерация на сухожилието на мускулите от външната част на предмишницата, се нарича латерален епикондилит или страничен епикондилит и е познато още като "тенис лакът". Появява се най-често при спортовете използващи ракети като тенис, бадминтон, откъдето идва и популярното му име. Освен спортистите от ракетните спортове, от тенис лакът страдат фехтовачи и други спористи натоварващи предмишницата и китка.

Какво е "тенис лакът" и какви са симптомите?

"Тенис лакът" е типично дистрофично-дегенеративно микротравматично увреждане, засягащо инсерцията (залавното място) на екстензорите на китката върху латералния (външния) епикондил на раменната кост. Болката във външната част на лакътя, особено по време или след интензивно натоварване, обикновено е индикатор за латерален епикондилит. При повечето хора болката от "тенис лакът" се появява само при натоварване на предмишницата и китката, особено при ротационни (усукващи) движения, но понякога може да е постоянна при покои и дори да нарушава съня. Болката може да е локализирана в областта на външния епикондил на раменната кост или да слиза към китката, като при по-тежките случаи е трудно да се задържа предмет в ръката. В някои случаи се наблюдава скованост и ограничение на движенията в лакътна става. Клиничната картина, освен палпаторна болка и леката оточност в областта на външния епикондил на рамената кост, се характеризира и с функционална слабост на предмишницата – слабост на хвата и силна болка при статично натоварване на предмишницата.

Голф лакът“ е наименованието на подобно състояние на „тенис лакът“, което предизвиква болка от вътрешната страна на лакътя в зоната на вътрешния епикондил на рамената кост.

Причини за появяване на латерален епикондилит

Прекомерното натоварване на екстензорите на китката, свързано с еднообразни и повтарящи се движения, може да причини "тенис лакът". Това прекомерно натоварване причинява микроразкъсвания на сухожилията на мястото на залавянето им за коста (инсерционна зона) и причинява в началото остро, а впоследствие хронично възпаление и болка. При спортовете използващи ракети, интензивното използване на китката обикновено причинява в началото микротравми в инсерционната област на вътрешния (латерален) епикондил на раменната кост, които впоследствие преминават в хроничен латерален епикондилит, а цялостното състояние се отбелязва като "тенис лакът".
Най-често причините за появата на травмата са липса на сила, използване на неефективни техники за игра, неподходяща екипировка или бързо увеличаване на времето за трениране и натоварването.
При игра на тенис, понякога може да се причини и от неподходяща стегнатост на кордата на ракетата. Латерален епикондилит може да се причини и от директно нараняване или удар със съпътстващо нараняване или разкъсване на мускулите.

Оценка и диагностика при "тенис лакът"

Латералния епикондилит се диагностицира въз основа на симптомите и палпаторното изследване свързано с болезненост в областта на външния епикондил на раменната кост. Също така се оценява какви движения провокират болката, за да се направи диференциална диагноза. За по прецизна диагностика в някои от случаите може да се изиска и ЯМР (ядрено-магнитен резонанс)

Лечение и прогноза при "тенис лакът"

При "тенис лакът" лечението почти винаги е консервативно и изисква комплексност и последователност.

  • В периода на силна болка е нужно да се елиминират всички движения, които я причиняват, а ръката да не се натоварва.При нужда може да се постави имобилизираща шина или ортеза;
  • За облекчаване на болката се препоръчва да се вземат противовъзпалителни средства (напр.  ибупрофен на всеки 4-6 часа) до пълното и изчезване;
  • В областта на лакътя се прилага криотерапия, под формата на торбичка с натрошен лед увита в кърпа, 2-3 пъти дневно за по 10 мин. Криотерапията продължава обикновено 3-4 дни до стихване на острите симптоми;
  • След значително намаляване на болката и изчезване на острите симптоми, криотерапията може да се замени с топлолечение, 2-3 пъти дневно. Това подобрява трофиката и кръвообращението в областта, отпуска мускулатурата и помага за окончателното изчезване на болката;
  • След изчезването на силните болки може да се започне с леки стречинг упражнения за засегнатите мускули. Те се извършват като със здравата ръка се хвавща дланта на засегнатата и се свива до лека болка за 10-15 сек. Този стречинг се прави с 3 повторения, 10 пъти дневно;
  • След пълното изчезване на болката освен стречинг упражненията, се използват и упражнения за сила и гъвкавост;

При спазване на препоръките за лечение и почивка на ръката при "тенис лакът" прогнозата е благоприятна и болката преминава за период от 6 до 12 седмици, а в някои случаи и по-бързо. Въпреки това, при не малко от случаите процесът хронифицира и е свързан с периоди на затишие, последвани от такива на връщане на симптомите, като болката може да се задържи от 6 до 12 месеца.

Кортикостероидни инжекции

Ако класическите средства не дават резултат могат да се приложат директно на мястото на болката кортикостероидни инжекции с цел туширане на възпалителния процес и болката.
Редица изследвания показват, че кортикостероидните инжекции само временно тушират процеса, докато в дългосрочен план може да има връщане на симптомите. Резултатите от едно такова изследване показват, че в началото на лечението (първите шест седмици), ефектите от ползването на стероидни инжекции са по-големи отколкото от физиотерапията, но в дългосрочен план (една година) ефектите са съпоставими. Затова поставянето на такива инжекции трябва да е добре преценено от спорния лекар и да се оцени реалната полза и страничните ефекти от такъв тип лечение.

Хирургично лечение

Ако консервативните методи на лечение не дадат резултат понякога се налага и оперативно хирургично лечение. То включва премахване на увредената част и възстановяване на сухожилието, но при "тенис лакът" такъв тип лечение се прилага рядко.

Физиотерапия и рехабилитация при "тенис лакът"

Използването на физиотерапевтични средства се доказало като един от ефективните и безопасни методи за лечение в дългосрочен план на "тенис лакът". Могат да се приложат лазерна терапия, ултразвук, а най-съвременните методи включват използването на ударновълновата терапия (shock wave therapy).
Последният от методите използва високо интензивни краткотрайни звукови вълни, разпространяващи се с висока скорост в тъканите, като по този начин се стимулират регенеративните и възстановителни процеси в увредените структури и премахване на болката.

От средствата на кинезитерапията могат да се прилагат различни упражнения за укрепване на мускулатурата и поддържане на обема на движение в китката, като се използват малки тежести и техники за стречинг. Масаж се прилага след преминаване на острия период, с умерен натиск около болезнената зона за около 5 мин., като може да се прави и самомасаж.

Травматичните заболявания като "тенис лакът" в повечето случаи могат да се избегнат, като се работи за повишаване силата на мускулатурата на ръката, заучаване на правилна техника и избягване на претоварване на ръката. Много важно в спортове като тенис е да се работи с професионален треньор, който може да даде съвети за правилната техника, правилното натоварване и избор на подходяща ракета.

Още по темата:

4.0, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниСнимкиЛайфстайлАлт. медицинаХранене при...ИзследванияСоциални грижиНормативни актовеСпорт и туризъмБотаника