Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Рани Разкъсно-контузни и порезни рани в спорта

Разкъсно-контузни и порезни рани в спорта

Разкъсно-контузни и порезни рани в спорта - изображение

Едни от най-честите рани в спорта са разкъсно-контузните.

Разкъсните рани са тези, при които влакната са разделени не чрез режещ инструмент, а в опит да преодолеят голяма сила. Ръбовете на тези рани не са прави, а назъбени и неравни.

Терминът "контузия" се прилага за рани, предизвикани от някои тъп предмет или повърхност, в която тялото се е ударило.

Тези два вида рани много си приличат, и изискват почти едно и също лечение те биват обединени в един клас.
Разкъсно-контузните рани се различават от порязванията. На пръв поглед те са по-безопасни, но всъщност не е така.

Клинична картина на разкъсно-контузните рани

При разкъсно-контузните рани се получава силна болка, раната не кърви много, защото засегнатите кръвоносни съдове са смачкани и бързо се образуват тромби, които ги запушват. Ако нанесеният удар бил значително голям и по-специално, където има голям брой кръвоносни съдове, умъртвяването е един на най-честите резултати. Ако консултацията с лекар бъде извършена навреме, ситуацията може да има благоприятен завършек. Разкъсаните, смачкани и умъртвени тъкани могат да бъдат добра храна за инфекциозните агенти, създават се условия за развитието на тежки анаеробни инфекции като тетанус например. При големи наранявания противотетаничната имунизация е задължителна.

Порезните рани не са толкова срещани в спорта. Те са причинени от твърд предмет с остър ръб. В спорта най-често порязванията се причиняват от острието на ски или кънки.

Ръбовете, които се образуват са гладки и раздалечени един от друг. В зависимост от големината на раната се получава по-малко или по-широко разтваряне на кожните ръбове, което е предпоставка за обилно кървене. Инфекцията не е често съпътстваща порезните рани. Поради кръвоизливите, които се получават порезните рани налагат спешни мерки за кръвоспиране. По-дълбоките рани могат да засегнат вътрешни органи, мускули, сухожилия и дори кости.

Спешна помощ при порезни рани в спорта

Първата помощ зависи от големината на порезната рана. Ако са засегнати кръвоносни съдове и други меки тъкани е необходима хирургична интервенция. При по-леките порязвания е необходима само дезинфекция е евентуално превръзка.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниФизиологияСнимкиИсторияИзследванияАлт. медицинаБотаникаХранене при...ИнтервютаКлинични пътекиПсихологияОрганизацииНормативни актовеСпорт и туризъмСоциални грижиТестовеАнкетиОбразованиеЗаведенияДиетиСпециалистиПроизводителиРецептиМикробиологияПатологияВидео