Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Рани Охлузване и протриване в спорта

Охлузване и протриване в спорта

Охлузване и протриване в спорта - изображение

Откритите травми, при които е нарушена целостта на кожата или лигавиците се наричат рани. Получават се под влияние на термични, механични, химични фактори.

Протриването е честа травма в спорта. Получава се при продължително триене на кожния участък с някакъв предмет (например при неудобни обувки), вследствие на това се образува мехур, който при спукването му се оголва дермата и мястото е болезнено. Съществува опасност от инфекция. Протритото място е необходимо да се почисти с дезинфекционен разтвор. След няколко дни, ако се премахне причината за протриването раната зараства.

Охлузването се причинява при падане, с не голяма скорост. При охлузването се наранява епидермисът, като дермата се оголва, без да бъде засегната. При падане върху земя, оголената дерма е благоприятна среда за инфекция.

Формата и големината на раната може да бъде различна, в зависимост от причината и.

Ако е засегнат само епидермиса, раната е леко влажна и бледожълта. При засегнат папиларен слой, раната е с кървяща повърхност.

Първа помощ при охлузване и протриване

Първоначално е добре охлузеното място да бъде обработено с дезинфекционни разтвори, да се огледа внимателно мястото за дребни набити частици и след това да бъде направена стерилна превръзка. Могат да бъдат прилагани локални кремове, които намаляват болка или усещането за парене.

Възстановяването зависи от тежестта на охлузването. Леките охлузвания отнемат до няколко дни да заздравеят, по-тежките могат да отнемат повече от седмица.

Още по темата:

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниАлт. медицинаЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноЛайфстайлОрганизацииИсторияИзследванияКлинични пътекиХранене при...СнимкиЗаведенияПсихологияЗаболявания (МКБ)СпециалистиИнтервютаНормативни актовеАнкетиЛеченияСпорт и туризъмСоциални грижиФизиологияОбразованиеТестовеДиетиПроизводителиРецептиМикробиологияПатологияВидео