Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Екстремен спорт Слаклайн

Слаклайн

Слаклайн - изображение

Слаклайн е най-новият екстремен спорт, който силно наподобява ходене по въже, с разликата че тук се използва не толкова изпъната найлонова или полиестерна лента, закрепена в 2 опорни точки. Самото движение по лентата кара упражняващият този спорт да се чувства като върху дълъг и тесен батут. Линията обаче е плоска, поради естеството на лентата, което е едно улеснение в сравнение с въжето. Хората с повече опит в слаклайн, могат да изпълняват и различни трикове и каскади. Този млад спорт вече е изключително популярен в света, а и у нас, главно заради своята простота и гъвкавост, а и заради възможността всеки да го практикува без ограничения. Практикуващите се наричат слакери или слаклайнери.

Стилове слаклайн

Урбанлайн

Някой го наричат градски слаклайн, като при него могат да се използват парковете и градините, улиците и т.н. Слакерите предпочитат по-широки ленти в този стил, например около 5 сантиметра.

При урбанлайн съществуват две категории. Едната се нарича таймлайн, като при нея идеята е възможно най-дълго задържане върху лентата, без да се пада на земята. Изисква се огромна концентрация, воля и издръжливост, за да се практикува тази категория. Втората категория съчетава слаклайн и уличен фитнес. Слакърите правят различни стойки на ръце върху лентата, шпагати, стойки на една ръка или един крак и други. В случаят се изисква голяма сила и умение за балансиране, които се придобиват най-вече с опита.

Триклайн

Този стил започва да се превръща в най-предпочитаният от практикуващите. Лентата се разпъва в близост до земята, за по-голяма безопасност. Начинаещите изпълняват прости движения, като ходене назад, завъртания, поставяне на коляното върху лентата, леко подскоци и други. Средното ниво на трикове включва сядане в будистката поза Асана, сядане и балансиране върху лентата, скок със завъртане около оста на 180 градуса и други. Напредналите в триклайн стила могат да изпълняват различни скокове, салта, заставане на ръце, завъртания на 360 и повече градуса, а не са редки и комбинираните трикове, които се считат за висш пилотаж в слаклайн.

Воден слаклайн

Този стил е идеален за трениране на нови трикове, защото под лентата ви е вода. Най-често се практикува над басейни, реки, поточета, между стълбовете на кей или мост, между 2 корабчета и т.н. Важното е водата да бъде по-дълбока, за да не се стига до травми при неуспешни опити за нови трикове.

Хайлайн

Това е най-екстремния стил слаклайн, като лентата в случая се разпъва между 2 съседни планински върха, между високи сгради, над ждрела, проломи и така нататък, като обикновено слакерите използват обезопасяващи линии, които са прикрепени към основната лента. Най-големите експерти, които търсят максимално повишаване на адреналина, не използват такива спомагателни обезопасяващи елементи. Най-известните слакери, които прибягват до такова екстремно преживяване са Дийн Потър и Анди Люис.

История на слаклайн

Докато ходенето по въже има хилядолетна история, то произхода на слаклайн се свързва с двама скални катерачи – Адам Грозовски и Джеф Елингтън, които през 1979 година започват да практикуват различни трикове върху вериги, кабели и дълги ленти. Спортът става все по-популярен в западната част на САЩ, в общността на скалните катерачи, а от там и по целия свят.

Световни рекорди

Най-дълго преминато разстояние в стил хайлайн

До този момент то е 137 метра и е постигнато от Джери Мижевски, който постига и вторият по дължина преход върху лента, но този път – 120 метра над ждрелото на река Гордж, на височина 61 метра. По тази 120-метрова дължина преминава и Алекс Шулц. При жените рекорда се държи от Фейт Дики, която преминава 96,5 метра на височина от 35 метра.

Най-дълго преминато разстояние в хайлайн без обезопасяване

На 19 ноември 2011 година, Анди Люис преминава 55 метра. При жените рекордът е 28 метра и е дело отново на Фейт Дики.

Слаклайн на най-голяма височина

Първото впечатляващо постижение е на Крисчън Шу, който през 2006 година в планината Кйераг в Норвегия преминава по линия на височина 100. метра. Същото постижение е повторено от Александър Морк година по-късно. Дийн Потър подобрява тяхното постижение, като изминава 40 метра над каньона Енши в Китай, на височина 1800 метра. Най-високия урбанлайн е направен във Франкфурт и е с височина 185 метра. Този резултат е постигнат от Рейнхард Клайндъл.

Най-дълго преминато разстояние в слаклайн

На 17 май 2012 година, Джери Мижевски преминава 494 метра, а през 2011 година, Фейт Дики поставя рекорда при жените с нейните 220 метра.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт