Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Екстремни спортове Анди Люис – слаклайн и скокове от основа

Анди Люис – слаклайн и скокове от основа

Анди Люис – слаклайн и скокове от основа - изображение

Анди Люис (роден на 7/10/1986 година) е един от най-екстремните слаклайнери, скални катерачи и скачачи от основа. Той предпочита стиловете хайлайн и триклайн и с него са свързани почти всички иновации в слаклайн.

Роден е в Калифорния и завършва университета Хъмболд с отличие през 2008 година. Започва да се занимава със ходене по лента през 2004 година, а до 2008 година вече има участие на почти всички големи световни състезания в слаклайна. Постиженията му в триклайн включват световните титли в този стил от 2008 до 2012 година.

Постиженията на Анди Люис в слаклайн

Този екстремен спортист играе основна роля в развитието на трилайна, превръщайки се в първият по рода си световен шампион по слаклайн, през 2008 година във Форд Уилям, Шотландия. През 2009 година, Анди Люис повтаря постижението си, като този път конкуренцията е възможно най-голямата – събират се 16-те най-добри слаклайнери в света.

Анди постоянно подобрява своите постижения, като се превръща в първият, който успява да премине 50, 60 и 100 метра в стил хайлайн (ходене по лента на голяма височина). Той е известен и със своите суперекстремни изпълнения, при които ходи по лентата без никакво обезопасяване, разчитайки единствено на уменията си. Люис има над 100 такива изпълнения, някой от които са на разстояние от над 50 метра. Негов е и световният рекорд, в при който той изминава 55 метра по лента, която е на 60 метра над земята. Най-сериозното постижение обаче е преминаването на 17 метра, на височина 900 метра в парка Йосемити, което той прави на два пъти, като при втория случай, той е полугол и без никакво оборудване.

Анди Люис участва и в няколко документални филма, посветени на слаклайн. Той прави своето шоу и във финала на СуперБоул, в тандем с Мадона. Много от фирмите, които произвеждат оборудване за слаклайн, бейз джъмп и скално катерене са спонсори на Анди, а той самият също има малка фирма, която се занимава с производство на макари, които са част от предпазното оборудване за слаклайн.

 

Слаклайф“

Според Анди Люис, слаклайнерите живеят различен живот, който е изцяло свързан и вдъхновен от спорта. Той казва, че много голяма част от обществото не счита слаклайн за спорт, за разлика от всички останали екстремни спортове, за него няма издавано списание. Няма и точно определени правила, стандартно оборудване, статистика и най-важното няма истински професионалисти. Всъщност няма нищо, което да подсказва за съществуването на този екстремен спорт, освен името му. Именно в това се състои и понятието „Слаклайф“. Анди е възмутен от усилията на цялото общество да премахне риска, който е същността на хайлайн стила. Той не иска да бъде ограничен от правила и разпоредби, създадени от хора, които дори не познават същността на слаклайна и неразбиращи смисъла на цялото изживяване върху лентата, която свързва две скали и намираща се дори на стотици метри височина. Животът в такъв момент виси на лентата, човек предизвиква тялото си, сблъсква се с противопоставянето на разума и контролира страха по невероятен и необясним начин. Единственото нещо, от което се страхува един слаклайнер е, че това преживяване може да му бъде отнето.  

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиХранене при...